ЮЗУ иска повторна проверка по сигнала за фалшиви дипломи

ЮЗУ иска повторна проверка по сигнала за фалшиви дипломи

swu.bg

A A+ A++ A

Югозападният университет в Благоевград не е издавал фалшиви дипломи по специалността „Право“ и не е заверявал изпити, които не са положени от студентите в Правно-историческия факултет. Това обяви на пресконференция ректорът на висшето училище проф. Николай Марин, който не приема резултатите от проверката през декември миналата година и е поискал повторна проверка от Министерството на образованието и науката.

Проверката в университета беше извършена от 11 до 13 декември след сигнал на бившия преподавател по история доц. Стефан Дечев за фалшифицирани подписи на преподаватели и неположени изпити от студенти, както и за издаване на фалшиви дипломи. В министерската заповед не е бил посочен обхватът на проверката:

"В заповедта на министъра не се посочва кой факултет, коя специалност се проверява".

Но обект на проверяващите е бил само Правно-историческият факултет. След катедрата по история е атакувана и специалността „Право“:

"Защо МОН разшири проверката за специалност "Право"? В неговия сигнал специалност "Право" не е посочена".

80 от откритите 138 нарушения са за обучение на бъдещи юристи в съкратени сроове и с признаване на изпити от други специалности. Това до юли 2022 година е било разрешено и допустимо, още повече, че дирекция "Висше образование" е издавала холограмните стикери за всички дипломи, категоричен бе ректорът проф. Марин, който преди това е бил декан на правния факултет:

"Предсрочното завършванена студенти в специалност "Право" не беше забранено".

Ректорът на ЮЗУ смята, че проверката е била тенденциозна:

"На практика проверка нямаше. Защото нито една проверка не може за приключи едностранно. Затова поискахме повторна проверка".

Проверка по сигнала и по медийни публикации извършва и Окръжната прокуратура в Благоевград. От там заявиха, че до 10 март тя ще приключи и резултатите ще бъдат публично обявени.


#фалшиви дипломи #ЮЗУ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Акценти

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите