Джо Байдън ще предложи повишаване на данъците за милиардерите и големите компании в САЩ

Джо Байдън ще предложи повишаване на данъците за милиардерите и големите компании в САЩ

фейсбук

A A+ A++ A

Очаква се президентът на Съединените щати Джо Байдън да обяви увеличение на данъците за най-големите американски корпорации по време на речта си за Състоянието на Съюза в четвъртък вечерта, споделиха от Белия дом, предаде Ройтерс.

Съгласно предложението, ставката на корпоративния данък ще бъде повишена до 28% от сегашните 21%, като същевременно се увеличи и минималния корпоративен данък до 21% от сегашните 15% за компаниите, които отчитат годишни печалби от над 1 млрд. долара.

Президентът също така ще предложи да се откажат корпоративни данъчни облекчения за многомилионните възнаграждения на изпълнителни директори на компаниите, които са били средно повече от 300 пъти по-високи от тези на средния работник през 2022 г. По този начин Байдън ще предложи отмяна на данъчни облекчения за корпорации, плащащи над 1 милион долара на всеки свой служител. В допълнение, данъчният план на Байдън възнамерява "да накара най-богатите американци да плащат своя справедлив дял", като задължи милиардерите да плащат минимум 25% от приходите си под формата на данъци, особено насочени към лица с богатство над 100 милиона долара.

Байдън също така ще подкрепи удължаването на данъчните облекчения за домакинствата, които печелят под 400 000 долара годишно и ще представи план за намаляване на данъците за работещите домакинства и средната класа, възлизащ на 765 милиарда долара през следващото десетилетие.

Представители на Белия дом посочиха, че Джо Байдън ще направи преглед на предварително стъпките, които ще бъдат част от бюджета за фискалната 2025 г., който ще публикуван следващата седмица и който има за цел да намали федералния дефицит с 3 трилиона долара, като същевременно намали данъците за американците с ниски доходи.

Очаква се данъчните планове да формират основна част от кампанията за преизбиране на Байдън, контрастирайки значително с предполагаемия републикански кандидат Доналд Тръмп, чийто "Закон за намаляване на данъците и заетостта" от 2017 г. намали данъците за компаниите и богатите американци, посочва Ройтерс.

Повечето от данъчните предложения на Байдън обаче имат малък шанс да бъдат приети, освен ако демократите не спечелят силно мнозинство и в двете камари на Конгреса през ноември, което, според социологическите проучвания, е малко вероятен.

#Байдън

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници