Предложение от ЕП: Да отваряме шофьорската врата само с дясната ръка

Предложение от ЕП: Да отваряме шофьорската врата само с дясната ръка

canva

A A+ A++ A

Холандското правило за отваряне на шофьорската врата Dutch Reach е близо до това да стане стандарт в цяла Европа. Предназначението му е да предотвратява злополуки, предимно на велосипедисти и хора на тротинетки, когато се отворя вратата на колата. Европейският парламент наскоро одобри серия от нови правила, за да направят пътищата по-безопасни, посочва "24 часа".

Една от тях е, че инструкторите в автошколите скоро ще трябва да проверяват дали кандидатът за шофьор отваря вратата правилно. Така нареченият Dutch Reach трябва да стане стандарт. Когато отваряте вратата на автомобила, винаги трябва да използвате ръката, която е по-далеч от вратата (по европеййските пътища – дясната). По този начин почти автоматично водачът поглежда през рамо, т.е. назад, и може да забележи прибближаващ велосипедист.

В някои съвременни автомобили интелигентните системи за подпомагане предупреждават, ако превозно средство или велосипед се появи в мъртва точка или дори блокир вратата, ако например приближава велосипед.

Все пак специалистите съветват, че винаги е по-добре да погледнете в огледалото за обратно виждане и да отворите вратата с ръката, която е най-отдалечена от вратата. Този полезен навик все още не е законово дефиниран поради доста сложните процедури в Европейския съюз.

Въпреки че парламентът вече се съгласи с предложението на Европейската комисия, 27 държави-членки все още трябва да се споразумеят по него. Сега предстои страните да обмислят новите правила, а след това окончателното решение ще бъде взети при ново свикване на Европейския парламент, който ще започне работа след изборите на 9 юни.

#кола

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници