Мика Зайкова: Загубата на България е над 30 млрд. лв., ще ги платим ние, а не Кирчо или Асенчо!

Мика Зайкова: Загубата на България е над 30 млрд. лв.,  ще ги платим ние, а не Кирчо или Асенчо!

НОВА НЮЗ

A A+ A++ A

Загубата на България е над 30 милиарда лева, които ще платим ние, а не Асенчо или Кирчо! Това заяви в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" финансовият експерт и бивш народен представител Мика Зайкова.

"Трите трасета, по които България затъва икономически и финансово, са: първо – измисленият бюджет за 2024 г., който е абсолютно нереален по отношение на приходната си част. Вторият източник на нашите неблагополучия е забавянето на изпълнението и ползването на еврофондовете от старата програма, която е за 2020 г. И третото трасе, по което вървят нашите неблагополучия в икономически и финансов план, това е пълната катастрофа и драмата с изпълнението на Плава за възстановяване и устойчивост", посочи Зайкова.

По думите й няма да има ръст от 3,2% на бюджета, т.е. няма да имаме приход от 205 милиарда в брутния вътрешен продукт, което означава, че всеки един български гражданин, българска фирма ще бъде затруднен и няма да получи това, което има в разходната част, и ще го получи на базата на по-голям дефицит и на базата на допълнителни заеми, които ние ще вземем. "В Бюджет 2024 година е сложен таван на заемите 11 милиарда. Тези 11 милиарда по никой начин няма да стигнат, защото не слушайте какво ви говори Асен Василев – че ние сега имаме някакъв измислен излишък и че ние ще свалим дефицита. Това е пълен абсурд. Пълен абсурд е, защото първо, имаме срив на промишленото производство до края на миналата година и в началото на тази година за всяко тримесечие с близо 20%. Това означава, че няма да бъдат произведени стоки", категорична е бившият народен представител.

"По груби сметки губим над 30 милиарда лева. Не претендирам да съм точна. Искам само да ти кажа, че не колегите от НСИ искат да лъжат, не колегите от Министерство на финансите или от другите министерства, които са добри специалисти, искат да лъжат. Не. Просто ги принуждават. И човекът, който прави това с неговия екип, за мен не може да бъде никой друг, освен г-н Асен Василев. Това е безобразие. Това е заробване на България. И България, вместо да се приближава по качество на живот към средноевропейското равнище… Ако през 2020 г. бедни са били 7,2% българи, то сега са над 10% бедните, и то са бедни, защото ги заковаваме на нивото на линията на бедност, която в момента е 526 лева. Нека да си спомним, че първо, дори и повишаването на минималната работна заплата – това е административно повишаване, дори потискането на цените не води до икономически успехи. Защото първо, минималната работна заплата е брутна заплата, която чистото възнаграждение от нея е 724 лева, а издръжката на живота за последното тримесечие на миналата година е 1438 лева на един човек. Е, питам те: къде са 530 лева сега пенсии и 580 лева минимална – говоря от 1 юли, къде са тия нещастни 724 лева, дето чисто получават 640 000 души от 3 милиона, малко под 3 милиона работещи? Т.е. 1/3 от хората взимат минимална работна заплата. Да не говорим, че 2/3 от всички работещи в България получават заплата под 1000 лева, 2/3. И тези, които получават заплати, близки до издръжката или над нея – има и такива, разбира се, и аз нямам нищо против колкото може повече хора да получават такива заплати – се броят на пръсти. Т.е. не са десетки хиляди, а са няколко хиляди", допълни събеседникът.

Мика Зайкова смята, че тези 30 милиарди ще ги платим ние, а няма да ги плати нито Асенчо, нито Кирчо, нито никой от властимащите, защото властимащите са от ПП. Първо са неграмотни, защото Асен Василев не само не знае как се прави бюджет, ами налага своята неграмотност на останалите хора, които знаят как се прави бюджет. Защото и в Министерство на финансите, и в НСИ работят прекрасни специалисти, които си знаят работата. Това са мои бивши колеги, които ги познавам лично много добре. Искам да ти кажа, че това, което се прави с тези специалисти, е безобразие. Не мога да правя аз други квалификации, освен безобразие. Безобразие! Държавата се намира в хаос", заключи финансистът.


#Мика Зайкова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?