НЕ правете това, ако имате сухота в очите

НЕ правете това, ако имате сухота в очите

canva

A A+ A++ A

Сухотата в очите е често срещано очно състояние, характеризиращо се с дискомфорт, сърбеж и зачервяване на очите поради намалено производство на сълзи или прекомерно изпаряване на сълзите. Има няколко фактора, които могат да допринесат за сухота в очите, включително:

Възраст: С напредването на възрастта мейбомиевите жлези, които произвеждат мазнина, за да поддържат сълзите, стават по-малко ефективни. Това може да доведе до изсъхване и нарушаване на повърхността на окото, което води до сухота в очите.

Медикаменти: Някои лекарства, като антихистамини и лекарства за кръвно налягане, могат да причинят сухота в очите като страничен ефект.

Фактори на околната среда: Ветровити условия, ниска влажност и излагане на замърсители във въздуха могат да изсушат очите, което води до сухота.

Здравословни състояния: Синдромът на Сьогрен, автоимунно заболяване, и диабет могат да увеличат риска от сухота в очите. Други състояния, като ревматоиден артрит, лупус и сифилис, също могат да бъдат свързани със сухота в очите.

Дефицит на витамини: Недостатъчният прием на основни витамини, като витамин А, омега-3 мастни киселини и витамини от група В, може да допринесе за сухота в очите.

Очни състояния: Някои очни състояния, като блефарит (възпаление на клепачите), могат да причинят сухота в очите.

Продължително гледане на екрана: Прекарването на дълги периоди пред компютъра, телевизора или телефона може да причини сухота в очите поради намалена мигателна честота.

Хормонални промени: Сухотата в очите може да се появи по време на бременност, менопауза или като страничен ефект от хормонално заместителна терапия.

Носене на контактни лещи: Контактните лещи могат да уловят влагата върху повърхността на окото, което води до сухота.

Избягвайте тези храни и напитки, ако имате сухота в очите:

Алкохолни напитки
Алкохолът е известен със своите дехидратиращи ефекти върху тялото, включително очите. Когато консумирате алкохол, той може да причини допълнително изсушаване на очите чрез дразнене на повърхността им и намаляване на производството на сълзи. Освен това алкохолът може да изостри симптомите на синдрома на сухото око, като възпаление и болка. За да поддържате здравето на очите си, опитайте се да ограничите приема на алкохол или напълно го избягвайте, особено по време на периоди на сухота в очите.

Пикантни храни
Пикантните храни могат да раздразнят чувствителните лигавици в очите ви, което води до парене и дискомфорт. Храни като люти чушки, люти сосове и подправки могат да предизвикат реакция при хора със сухота в очите. Ако забележите, че консумацията на пикантни храни влошава симптомите ви, обмислете намаляване на приема им или търсене на по-малко пикантни алтернативи.

Солени храни
Прекомерната консумация на солени храни може да доведе до повишено производство на сълзи, но те са обикновено воднисти и не осигуряват облекчение от сухотата. Всъщност високата сол може да допринесе за дехидратация, което може да изостри сухотата в очите. Опитайте се да ограничите приема на солени храни и вместо това изберете опции, които са с ниско съдържание на натрий, за да поддържате здравословен баланс на течностите.

Кофеинови напитки
Както кофеинът в кафето, така и чаят съдържат стимуланти, които могат да причинят дехидратация, когато се консумират в излишък. Дехидратацията е основен фактор за сухота в очите, така че ограничаването на приема на кофеин може да помогне за подобряване на симптомите. Освен това, кофеинът може да причини дразнене на очите при някои хора, което води до зачервяване и дискомфорт. Като алтернатива изберете напитки без кофеин или вода, за да останете хидратирани.

Цитрусови плодове и сокове
Докато цитрусовите плодове и соковете са здравословен източник на витамин С, тяхната висока киселинност може да раздразни чувствителната лигавица на очите, което води до симптоми на сухота в очите. Ако установите, че цитрусовите плодове влошават състоянието ви, помислете за ограничаване на консумацията им или избиране на по-малко кисели алтернативи.

Изкуствени подсладители
Някои изкуствени подсладители, като аспартам и захарин, могат да имат отрицателно въздействие върху здравето на очите. Проучванията показват връзка между изкуствените подсладители и повишения риск от развитие на синдром на сухото око. За да сведете до минимум риска, опитайте се да ограничите приема на изкуствени подсладители или ги заменете с естествени подсладители като мед или стевия.

Преработени и рафинирани храни
Преработените и рафинирани храни често са с ниско съдържание на хранителни вещества и високо съдържание на нездравословни мазнини, захари и добавки. Тези видове храни могат да доведат до възпаление и да допринесат за развитието на синдром на сухото око. За да поддържате здравето на очите си, опитайте се да включите повече пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци и постни протеини във вашата диета.

Сухотата в очите може да бъде неудобен и изтощителен проблем, който изисква внимателно управление. Чрез избягване на храните и напитките, споменати по-горе, и поддържане на здравословна диета, можете да помогнете за облекчаване на симптомите и да защитите здравето на очите си. Винаги се консултирайте със здравен специалист, ако симптомите продължават или се влошат, тъй като те могат да препоръчат подходящи лечения и промени в начина на живот.

#очила

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници