Вдигат учителските заплати с 8.4%

Вдигат учителските заплати с 8.4%

canva

A A+ A++ A

Анекс към общинския Колективен трудов договор (КТД) за системата на училищното и предучилищното образование е подписан от кмета на София Васил Терзиев и социалните партньори в сферата на образованието. Това съобщиха в сайта на общинската администрация.

Кметът Васил Терзиев посочи, че темите, свързани с образование, са водещи приоритет за него и екипа му. "Трябва да работим така, че да даваме най-доброто образование на децата в София и да надграждаме развитието на човешкия потенциал", смята Терзиев.

Една от ключовите договорености, които се постигат с Анекса, е увеличаване размера на индивидуалните основни работни заплати с 8,4 %, считано от първи януари 2024 г. Инвестициите в образованието са много важни и общината ще бъде активна в това отношение и като роля в диалога с държавата, посочи още кметът. Терзиев обясни, че като работодател знае, колко е важно да има добра система на работа и справедливи възнаграждения за труда на хората. Затова подписването на Анекса към КТД е важна стъпка в тази посока, смята той.

Синдикатите и работодателските организации изразиха готовността си да партнират конструктивно на Столична община в реализирането на общинските политики за образование, да посочват проблемите на терен и да съдействат за решаването им, посочиха от общинската администрация.

"Социалният диалог и доверието са изключително важни", подчерта Янка Такева. Тя коментира, че освен диалога със социалните партньори, е нужно спокойствие в образователната система. Пред образованието има редица предизвикателства като трансформацията, свързана с дигитализация и изкуствен интелект, което изисква адекватна подготовка и постоянна квалификация на учителите, посочи също председателят на Синдиката на българските учители (СБУ).

След увеличението стартовата минимална основна заплата на учителите става 1 853 лв, обясниха от Общината и допълниха, че същият е размерът и за всички останали педагогически специалисти – ресурсни учители, възпитатели, ръководители на направление „Информационни и комуникационни технологии“, логопеди, психолози, педагогически съветници, корепетитори, хореографи, рехабилитатори на слуха и говора и треньори по вид спорт в училищата и детските градини.

Минималната основна заплата за старши учителите и старши възпитателите става 1 911 лв., а за главните учители и главните възпитатели – 1 985 лв. Директорите ще получават най-малко 2 257 лв. основно възнаграждение, а заместник-директорите – 2 088 лв.

Отделя се специално внимание на длъжността „Помощник-възпитател“ със свидетелство за професионална квалификация – не по-малко от 132 процента от минималната работна заплата. В Анекса е заложено още и увеличение на допълнителните трудови възнаграждения на педагогическите специалисти: лекторските часове, за професионално-квалификационна научна степен, за водене на задължителна документация, за работа при специфични условия на труд, за провеждане на допълнителното обучение на деца и ученици, средствата за представително и работно облекло и др.

#заплата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници