И Кирил Петков скърби за Патриарх Неоофит

И Кирил Петков скърби за Патриарх Неоофит
A A+ A++ A

Съпредседателят на ПП Кирил Петков изрази почитта си към българския Патриарх Неофит минути след като дойде тъжната вест за смъртта му.

„Негово Светейшество Неофит беше сред малцината обединяващи духовни фигури. България загуби един от малкото които търсеха обединение, а не разединение. Бог да го прости!”. Това написа на страницата си във фейсбук лидерът на "Промяната".

Изявлението му прозвуча искрено, въпреки че неговото правителство вероятно бе първото и единственото в новата история на страната, което не получи благословията от патриарха. При полагането на клетвата на кабинета "Петков" през декември 2021 г., дядо Неофит не присъства, тъй като изобщо не бе поканен.

Това доста разтневи отеца, след което отношенията между кабинета и църквата силно се обтегнаха. Няколко месеца след това премиерът Кирил Петков обяви, че иска “да се запознае” с патриарх Неофит, но получи отказ.

По-късно, през зимните месеци на 2022 г., когато високите сметки за ток пристигнаха, църквата поиска помощ от правителството - манастирите и храмовете да не плащат промишлен ток, но тези вопли останаха без отговор от властта.

Когато правителството на Кирил Петков падна след само 9 месеца на власт, мнозина намериха в това поличба и припомниха, че то не е било благословено от патриарха. Впоследствие Кирил Петков многократно правеше опити да се срещне с дядо Неофит и обясняваше пропуска главата на православната църква да не бъде поканен на клетвата на кабинета му като "груб гаф на протокола, вероятно умишлен", отбелязва лупа.бг.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници