Духовният свят със спомени за патриарх Неофит ОБЗОР

Духовният свят със спомени за патриарх Неофит ОБЗОР

БХА

A A+ A++ A

„Мъката в сърцата ни е голяма, загубата е огромна, но остава надеждата, че сега го очаква венеца на вечния живот. Негово Светейшество отдаде живота си на Бога, затова ще бъде вечен и преблажен споменът за него“ каза митрополит Николай, викарий на пловдивската митрополия.

„Църквата и народът загубиха своя духовен водач. Патрирах Неофит беше изключително добър човек, монах, проповедник, певец и оратор. Той беше изключителен богослов и внимателен към всички“, каза архиерейският наместник на Бургас и свещеноиконом Емилиян Михайлов в ефира на „Твоят ден“.

Патриарх Неофит трябва да бъде запомнен с мир, кротост, мъдрост и боголюбие. Това каза предстоятелят на Митрополския храм „Света Неделя“ отец Николай Георгиев по NOVA NEWS.

"Това, което е най-важно за нашата Света църква в последните 30 години, е, че тя стои твърдо и непоколебимо в отстояване на чистата православна вяра. Патриарх Неофит ни оставя църквата като истинска изповедница на чистата вяра, която опазва съдбините за нашия народ. Тя е пример за другите сестри - православни църкви. Винаги се е стремяла да бъде в мир с всички човеци и вероизповедания, което е нейно достойнство", коментира православният богослов Десислава Панайотова.

„Изпращам патриарх Неофит с много любов и мъка в сърцето си. Като един достоен архипастир на Българската православна църква, който показа какво е любовта към Бога и към човеците. Показа смирението, търпението и послушанието към църквата”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний.

„Негово Светейшество беше наистина един добър човек дълбоко в сърцето си. Беше човек, с който можеш да споделиш всичко в непринуден разговор”, подчерта той. И допълни: "Патриарх Неофит беше човек на мира, на любовта и на примера, който ни даваше със воето смирение".

"Българският патриарх Неофит преминава през много важен път в живота си. Първо приемането на монашество, след това духовната връзка с починалия патриарх Максим. Преминава през всички длъжности – протосингъл на Софийска митрополия, викарий на Софийския митрополит, главен секретар на Светия синод, председател на църковното настоятелство на храм-паметник „Св. Александър Невски”. Това заяви варненският и великопреславски митрополит Йоан.

„Ще го запомня с неговите доброта и искреност. С това, че той ме вдъхнови да тръгна по духовния път, благодарение на прекрасното служение като ректор на Духовната академия”, допълни той.

"Първият ни патриарх Кирил беше високо образован интелектуалец. Вторият ни патриарх - Максим, беше човек на администрацията, на издръжливостта срещу властите по времето на комунизма. Патриарх Неофит се опита да въведе хармония, братство, разбирателство в нашата църква". Това заяви епископ Тихон.

„Бог да прости Негово Светейшество. Той не е само един спомен, беше един безкрайно скромен човек. Това, което ме поразяваше в него беше желанието му за хармония в музиката и живота. Нещо, което обикновено духовниците губят с времето”, посочи той.

„Познаваме се от 1959 г. Тогава започнахме първия клас на Софийската духовна семинария. Там бяхме съученици шест години”, каза епископът.

„Това, което никога не сте предполагали, е, че този благ старец имаше едно безкрайно чувство за хумор. Толкова пъти съм се смял с него. Обичаше да разказва всякакви случки по много интересен начин”, сподели епископ Тихон.

"Тъжната вест за кончината на Българския патриарх Неофит ни съобщи ген. Мутафчийски, както е по протокол. След това Светият синод и Софийската света митрополия разпоредиха действията, за да може опелото на Негово Светейшество да бъде подготвено". Това заяви първият викарий на патриарх Неофит епископ Поликарп.

„Това, което мога да кажа за Негово Светейшество, е малко в сравнение с това, което душата ми и сърцето ми изпитват към него. Той беше забележителен духовник, човек и отец. Даде много на всички, които бяхме около него”, посочи той.

Благоев за Патриарха: Един от най-вълнуващите ми спомени е първото му посещение в Македония

По думите му Българският патриарх е бил една кристално чиста личност. „С нетърпение очаквахме да бъдем до него. Беше голяма радост да стоим до този великан на духа, той ни беше пример”, каза още епископът.

"Едва ли е добро това утро, в което България осъмва без своя патриарх Неофит. Той беше изключително благ човек. Ние знае от думите на свети апостол Павел, че любовта е пълна с благост. Дядо Неофит беше олицетворение на тези думи. Беше приятен човек". Това каза в ефира на „Здравей, България” проф. Павел Павлов, преподавател в Богословския факултет.

По думите му той е бил дълбоко благочестив и изключително образован. „Беше преминал всички школи на българската цъква. „От Софийската духовна семинария, духовната академия. Беше наш преподавател и ректор в духовната академия. По негово време Богословският факултет се върна в Софийския университет и той беше първият декан на факултета. За тези му заслуги към академичното богословие, по-късно той бе признат за „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет. Изключително голяма чест, която рядко се оказва на българи. Целият му живот беше посветен на България”, подчерта Павел Павлов.

"Бог да прости Негово Светейшество. За мен е голяма загуба. Той е нашият учител, колега, приятел. Той е човекът, който наистина мислеше за Богословския факултет. Когато влезем в кабинета по музика, където той е пребивавал като преподавател, все още виждаме нотните листа, изписани с неговия великолепен и красив почерк". Това каза в ефира на „Здравей, България” доц. Иво Найденов, декан на Богословския факултет на Софийския университет.

Спомен за българския патриарх Неофит: Как премина житейският и духовният му път

„Духа на патриарх Неофит е, в Богословския факултет и там ще остане. Наша е задачата да пазим светла неговата памет”, добави той.

Според него Неофит е бил един различен патриарх. „Някак не успяхме да заменим строгия поглед на дядо Максим с благите очи на Негово Светейшество Неофит. Дълго време го критикувахме за това, което днес слушаме с умиление в медиите. Колко е добър и разбиращ. Трудно ще бъде заменен. Процедурите са ясни, кандидатите много. Който и патриарх да изберем, ние трябва да бъдем зад него и да разбираме, че той се стреми да ръководи Българската православна църка, според своите представи”, добави Найденов.

По думите му посоката на църквата е една, образецът е Христос. „Всеки един патриарх би трябвало да води църквата в правилната посока”, посочи още доц. Иво Найденов.

"Патриарх Неофит беше добър човек. Имам много спомени, свързани с него. Един-единствен път съм бил член на синодална комисия по македонския въпрос. Тогава дадох становище по отношение на това какъв трябва да бъде пътят на Българската православна църква по признаване на Македонската православна църква. Неофит беше председател на тази комисия. Той изказа възхищение от моето становище. Две години след събирането дойде при мен притеснен и сподели, че имало голям натиск от Москва нашата позиция да не стартира като действие спрямо опитите да се признае Македонската православна църква". Това сподели в ефира на „Здравей, България” проф. Дилян Николчев, изследовател в областта на църковното право, устройство и управление на БПЦ.

По думите му патриархът е бил от хората, които се вслушват в съветите.

#Неофит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници