Нов скандал: Великобритания твърди, че Русия е заглушила самолета на техен министър

Нов скандал: Великобритания твърди, че Русия е заглушила самолета на техен министър

ФБ/Grant Shapps

A A+ A++ A

Русия вероятно е заглушила сателитния сигнал на самолета, с който британският министър на отбраната Грант Шапс е пътувал от Полша до Великобритания, казаха правителствен източник и журналисти, пътували с министъра, цитирани от Ройтерс.

Според тях джипиес сигналът е бил нарушен за около 30 минути, докато самолетът е прелитал близо до руския екслкав Калининград.

Мобилните телефони не са могли да се свържат с интернет и самолетът е бил принуден да използва алтернативни методи, за да установи местоположението си, казаха източниците.

Говорител на британското правителство заяви, че самолетът "временно е изпитал смущения в GPS, когато е летял близо до Калининград" на Балтийско море, на около 1200 км западно от Москва, съобщава "Дарик".

"Това не е застрашило безопасността на самолета и не е необичайно за самолети да изпитват GPS смущения в близост до Калининград, който, разбира се, е руска територия", добави говорителят.

По-рано Шапс наблюдаваше стотици войници, участващи в учението Steadfast Defender - най-голямото учение, организирано от водения от САЩ военен съюз след Студената война.

Великобритания е един от най-силните поддръжници на Украйна в двугодишната ѝ борба срещу пълномащабното нахлуване на Русия в съседката ѝ през февруари 2022 г.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници