Какво не знаем за бюджета на ЕС

Какво не знаем за бюджета на ЕС
Лидерите на ЕС ще проведат извънредна среща на върха в Брюксел, на която трябва да договорят следващия бюджет в размер на 1 трилион евро за 2014-2020 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Лидерите на ЕС ще проведат извънредна среща на върха в Брюксел, на която трябва да договорят следващия бюджет в размер на 1 трилион евро за 2014-2020 г.

Бюджетът включва три основни части – Обща селскостопанска политика, покриваща помощите за земеделие, Кохезионните фондове, които помагат на по-бедните държави членки да наваксат изоставането си, и програми за увеличаване на иновациите и на работните места.

БГНЕС публикува факти и данни за плановете за разходване на средствата, разпространени от АФП.

Приходите за финансиране на седемгодишния бюджет идват от три основни източника.

Първият са вноски от всяка от 27-те държави-членки въз основа на техния Брутен национален доход (БНД). Това е най-големият източник, равняващ се на 68 на сто от приходите.

Другият източник са мита върху вносните стоки от държави извън ЕС и „захарно" мито, възлизащи на 12,95% от приходите. Правителствата на държавите-членки на ЕС запазват 25% от получените пари, за да покрият разходите по събирането на митата.

Към тях спадат и ресурси на база ДДС във всяка държава-членка. Те възлизат на 11,4% от общите приходи.

Третият източник са ресурси, останали от предишни години, и глоби за нарушаване на директивите и регулациите на ЕС. Те съставляват останалата част от доходите на съюза.

Седемгодишният бюджет, известен като Многогодишна финансова рамка, определя приоритетите за разходването на средствата за периода, след като лидерите на съюза договорят националните вноски и определят таваните за всяка от петте големи категории разходи.

Първата е траен растеж, покриващ разходите в подкрепа на растежа и заетостта, както и кохезионните политики, който възлиза на 48% от всички разходи.

Втората е ппазване и управление на природните ресурси, което включва Общата селскостопанска политика (ОПС), риболовът и околната среда. Тази категория възлиза на 37% от общите разходи, а ОПС е най-голямото перо в бюджета.

Третата категория - граждани, свобода, сигурност и правосъдие, които покриват защитата на потребителите, здравеопазването, защитата на границите, имиграционната политика и политиката за предоставяне на убежище. Тя възлиза на 2,0% от разходите.

Четвъртата - ЕС като глобален играч, покрива външната политика, хуманитарната помощ, човешките права, помощта за развитие, разширяването, политиката на добросъседство. Тази част възлиза на 6% от разходите.

Петата категория е администрацията, покриваща заплати, пенсии и други административни разходи, възлиза на 6% от разходите.

Бюджетът се равнява на 0,64 евро на ден за всички 500 млн. граждани на съюза.

Водят се разговори за въвеждането на европейски данък, но за момента няма взето решение по въпроса.

Предложенията за увеличаване на собствените ресурси на ЕС не целят увеличаване на бюджета, а намаляване на вноските на държавите-членки, отбелязва АФП.

#ЕС #бюджет #БНД #мита #ДДС #Многогодишна финансова рамка #обща селскостопанска политика #защита на потребителите #здравеопазване #убежище

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници