След напрежението и обидите: Продължават ли преговорите за кабинет

След напрежението и обидите: Продължават ли преговорите за кабинет

Стоп кадър

A A+ A++ A

Дали ще има нови преговори между двете коалиции ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ - това е голямата въпросителна след безпрецедентния политически скандал и обиди, които се изрекоха по адрес на кандидата за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел.

Асен Василев е категоричен, че правителство с премиер Мария Габриел няма да има. "Габриел не може и не трябва да е министър-председател на България, няма лидерски качества. Трябва да гледаме напред към втория мандат", подчерта Василев. Според него, вариантът Габриел да бъде ротационен премиер е зачеркнат завинаги. "Извинявам се на Габриел ако се е засегнала в лично качество, но в качеството на кандидат за премиер – не се извинявам", посочи Василев за думите си, че Габриел е “красивото лице на мафията в България”.

Деница Сачева от ГЕРБ отговори на Василев, като заяви, че той лъже без да му мигне окото. "ГЕРБ започна конструктивни разговори с ПП-ДБ, като казахме, че имаме сериозни резерви към личността на Асен Василев. Списъкът с министри в мандата, който Габриел представи на Румен Радев, не беше изненадващ за ПП, всички имена в него бяха обсъдени от преговорните екипи. Няма нови имена", подчерта Сачева. "Още от самото начало ПП дадоха заявки по различни канали, че се опитват да провалят първия мандат, независимо от това какво говорят. Дори Асен Василев сам призна, че искат правителство с втория мандат, защото не искаха ротацията да се случи с мандата на ГЕРБ", обясни Сачева. "ПП непрекъснато искаха да удължават времето при преговорите, абсолютно нарочно протакаха, за да може да изчерпят времето на първия мандат. Ние се договаряме за конкретни имена, на другия ден от ПП идват и измислят нещо ново", категорична е тя.

"Няма вариант за кабинет с втория мандат", заяви от своя страна Теменужка Петкова от ГЕРБ. "Имаме още време. Денков заяви, че те очакват преговори. С втория мандат няма да се получи нищо. Дали ще има нови разговори с ПП-ДБ зависи от Мария Габриел", добави Петкова.

Припомняме, че Мария Габриел върна папката за съставяне на кабинет на президента на 19 март с пълен състав от министри, но по-късно съпредседателите на ПП-ДБ заявиха, че съставът на кабинет и предложеното споразумение към него не са съгласувани с тях. Обвиниха Мария Габриел, че се е извършила "политическа измама", тъй като в обявения състав на правителство е имало хора, които не са знаели, че са в него

На това Мария Габриел отговори с искане на извинение за епитетите и обидите. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също заяви, че преговори ще има само ако ПП-ДБ се извинят.

На 20 март премиерът в оставка и предложен за вицепремиер по управление на европейските средства в кабинета "Габриел" Николай Денков заяви, че преговорите трябва да продължат.

Ген. Атанас Атанасов от ДБ посочи, че независимо от емоциите няма нужда от избори и че е готов да седне на масата на преговорите.

От президентството посочиха, че указът за кабинета "Габриел" няма да бъде оттеглен и така предстои Народното събрание да гласува предложеното правителство.

#Николай Денков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници