България настоява за съгласие по бюджета на ЕС до 2020 г.

България настоява за съгласие по бюджета на ЕС до 2020 г.
България настоява за съгласие за бюджета на ЕС за периода 2014-2020 г., заяви в Брюксел министърът на външните работи Николай Младенов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България настоява за съгласие за бюджета на ЕС за периода 2014-2020 г., заяви в Брюксел министърът на външните работи Николай Младенов.

Той пристигна с делегацията, водена от премиера Бойко Борисов, за започващото в четвъртък вечерта заседание на държавните и правителствените ръководители от ЕС, предаде БТА.

Извънредният Европейски съвет е изцяло посветен на обхвата и размера на бъдещия европейски бюджет.

„Липсата на съгласие по бюджета на ЕС за 2014-2020 г. на този етап ще има пряко отражение върху България," коментира Николай Младенов.

При липсата на решение от това заседание най-лошото за страната ще бъде отражението върху възможността за дългогодишно планиране на важните проекти, които са над 65 % от инвестициите в България.

„Основното ни очакване е да успеем да постигнем споразумение по бюджета в рамките на следващите дни," уточни Николай Младенов.

По думите му, България заема конструктивна позиция - има списък с евентуалните източници на допълнителни съкращения в бюджета и какви биха били допълнителните искания на страната.

„Всички се надяваме да имаме бюджет, защото иначе навлизаме в трудна спирала, която няма да помогне на европейските икономики да излязат от кризата, най-малкото, защото многогодишното планиране ще бъде силно затруднено," посочи Николай Младенов.

Външният министър изрази увереност, че България ще бъде сред малкото държави, за които няма да има съкращения на финансирането по политиката за сближаване.

Той посочи, че допълнително следва да бъдат осигурени средства за закриването на спрените реактори в АЕЦ „Козлодуй", както и да бъдат защитени плащанията към земеделските производители.

„Съществуват различни предложения къде могат да бъдат намерени спестявания, винаги може да се прегледат по-внимателно европейската администрация и разходите на Европейската комисия и различните агенции, чието изпълнение може да се забави в перспектива, след като сме в криза," коментира Николай Младенов.

Ако има съкращения, те следва да не засягат страните с най-нисък брутен вътрешен продукт в ЕС, каза още външният министър на България.

#бюджет на ЕС #Николай Младенов #министър на външните работи #ЕК #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници