Българин от Москва: Напомня за "Батаклан" и за почерка на ислямски терористи

Българин от Москва: Напомня за "Батаклан" и за почерка на ислямски терористи

Телеграм/Влаислав Хаджиев

A A+ A++ A

"Обикновените хора са в ужас. На границата на столицата е". Това разказа пред БНР Антон Рамов – наш сънародник, който живее в Москва. "Обстановката в Москва сега е спокойна и същевременно напрегната", обясни той.

"Отмениха всички културни мероприятия. Има засилени мерки за сигурност. Аз се информирам от няколко различни източници – канали в Телеграм, радио станции и официални медии. Има много информация".

"Крокус сити хол" е съвременна концертна зала в Московска област", поясни Рамов. "Има и търговски център, както и пространство за изложби. Ходил съм няколко пъти на концерти".

"В новините се посочва, че нападанието е било добре подготвено", обясни сънародникът ни. "Смята се, че може да има и символично измерение. Крокусът (минзухарът) е пролетно цвете. Появява се заедно с пролетта, но и с това трагично събитие. Излезе информация, че са задържани четирима граждани на средноазиатска република, на границата към Беларус и Украйна. В информационното пространство започнаха коментари, че ако не е пряко Украйна, то е свързано с тях, че те провокират".

"Ако Русия води своята военна кампания срещу Украйна, това обаче не означава, че "Ислямска държава" спира своятна дейност", отбеляза още Рамов.

Този чист терор ми напомня за атентата в зала "Батаклан" в Париж, както и за почерка на ислямските терористи. Русия продължава да присъства в Сирия. Има хора, които не са доволни".

Антон Рамов напомни, че е имало и други големи атентати в Русия.

"Срещу самолет през 2015 година, в Санкт Петербург имаше атентат в метрото през 2017 година. Това малко излезе от нашето информационно пространство заради събитията в Украйна".

Той не пожела да коментира липсата на изявление до момента от страна на Владимир Путин: "По телевизията показаха губернатора на Подмосковието, където се случи този атентат. До момента не става дума за извънредно положение, но кой знае. Може би вечерта ще има някакви новини".

Рамов обаче даде своето обяснение на факта, че вчера в "Риа новости" се появи информация за предстоящо обръщение на държавния глава, но по-късно тя беше премахната: "Може би в Кремъл още не са взели решение дали да се намесва Путин с обръщение. Но властите не крият, че има атентат. Във всички новини имаше информация.

По "Първи канал" казаха, че има съболезнования от Иран, Беларус, Венецуела, Сърбия, но за Европа не казаха – за т.нар. неприятелски страни.

Рамов анализира информацията, че две седмици по-рано Държавният департамент на Съединените щати предупреди американските граждани да избягват масови струпвания на хора в Москва заради разузнавателни данни, че е възможен терористичен акт.

"Като коментар излиза: "Ако предупреждават, значи са знаели". Сложно е. Има най-различни версии".

Кървавото терористично нападение беше извършено вчера вечерта в Подмосковието - на 20-ина километра от Кремъл.

Напомняме, че въоръжени с автоматични оръжия нападатели - поне петима - нахлуха в концертната зала "Крокус Сити Хол" в Красногорск малко преди началото на рок концерт и избиха 93 души. Ранени са над 140, десетки от тях са в много тежко състояние. Имаше най-малко две експлозии и голям пожар, за потушаването на който бяха задействани и хеликоптери. По-късно стана ясно, че 11 са задържаните за кървавата баня в "Крокус".

Залата е повече от 6000 души. Голяма част от тях трябваше да бъдат спасявани от горящия покрив, където успяха да избягат от терористите. За президента Путин властите съобщават, че е държан в течение, че заседава с началниците на силовите структури, че пожелава на ранените да оздравеят.

Отговорността пое "Ислямска държава". Съединените щати обявиха, че разполагат с данни, потвърждаващи това твърдение.

#Крокус сити хол #терористичен акт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници