Политическите реакции у нас на терористичната атака в "Крокус"

Политическите реакции у нас на терористичната атака в "Крокус"
A A+ A++ A

Българските политици с реакция за терористичното нападение в Русия. Броят на жертвите в продължава да расте. Атентатът бе извършен в петък вечерта в зала "Крокус сити хол” в Москва. По време на концерт на групата „Пикник” е открита стрелба с автоматично оръжие. Загиналите до момента са 133, а ранените над 100.

Президентът на България Румен Радев изказа съболезнования на семействата на загиналите при атаката в Москва.

„България винаги е осъждала всички форми на тероризъм и нападения срещу невинни граждани, където и когато и да са се случвали. Изказвам съболезнования на опечалените семейства и изразявам солидарност с руския народ", пише Радев в социалната мрежа „X".

„България изразява съболезнования към близките на жертвите на терористичния акт в Москва. Категорично осъждаме тероризма във всички негови проявления. Призоваваме за разследване и изясняване на обстоятелствата, довели до извършването на нападението", се казва в съобщение на официалната страница на Министерския съвет.

„Всички нападения срещу цивилни са абсолютно неприемливи и ние осъждаме тероризма във всичките му форми. Това се посочва в позиция на Министерството на външните работи, публикувана в социалната мрежа "X".

„Изразяваме нашите най-искрени съболезнования на семействата на жертвите на вчерашната атака край Москва, се допълва в съобщението.

"Категорично осъждам терористичната атака в “Крокус Сити хол” в Москва". Това написа в профила си във Фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Няма цел, която оправдава подобно зверство. Терорът няма място никъде по света", допълни той.

"Нито един човек не заслужава да преживее подобен ужас", написа още Борисов. "Мислите ми са със семействата на жертвите и с ранените", допълни лидерът на ГЕРБ."

ПП-ДБ осъждаме всякаква форма на тероризъм и убийството на мирни граждани. Изразяваме съпричастност със скръбта на близките на жертвите от терористичния акт в Москва, написаха от партията също във Фейсбук.

Костадин Костадинов – председателят на "Възраждане“, осъди и действията на една организация в България и изказаната от нея позиция:

"Вчера в Москва имаше терористичен акт. Една организация в България, наричаща се Атлантически съвет, изказва неприкрито задоволство от това. За мен това е достатъчно основание Атлантическият съвет да бъде обявен за терористична организация и забранен, а членовете му вкарани в затвора, където е мястото на терористите.“, коментира Костадинов и в социалната мрежа Фейсбук.

От ДПС също остро осъдиха масовото убийство.

„Остро осъждаме бруталното масово убийство на десетки невинни цивилни при терористичния акт в концертната зала "Крокус сити хол" в Подмосковието. Тероризмът е най-тежката заплаха за цивилизацията, посегателство срещу изконните човешки ценности - живота и мира. Борбата с тероризма и грозните му проявления изисква все повече световната общност да обедини воля, усилия и действия за да гарантира сигурността на хората.Солидарни сме с жертвите и ранените, техните семейства и с руския народ", заяви Делян Пеевски.

От БСП също излязоха с позиция.

„Осъждаме категорично терористичното нападение в Москва, довело до смъртта на десетки хора. Извършителите и подбудителите на това престъпление трябва да бъдат установени и най-строго наказани. Призоваваме към сдържаност и избягване на действия, които биха довели до изпълнение на възможните цели на атентаторите, а именно рязко ескалиране на конфликта в Украйна. Изразяваме нашите съболезнования към близките на загиналите, а на пострадалите и ранените - бързо възстановяване", пишат от левицата.

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов осъди терористичния акт, извършен в петъчната вечер в Москва. В своя позиция във фейсбук той определи тероризма като "чудовищно зло".

Слави Трифонов добави, че такива актове на агресия се случват по целия свят и заяви, че "човечеството трябва да се бори с всички средства" срещу тях.

Цялата позиция:

По повод терористичните атаки в Русия: тероризмът е чудовищно зло, с което човечеството е обречено да се бори и трябва да се бори с всички средства.

Убийството на невинни хора продължава по всички кътчета на света и продължава да шокира и отвращава всички нормални хора, където и да са те.

Битката с тероризма, където и да е той, трябва да бъде толкова брутална, колкото и самия тероризъм. Страданието на невинните жертви в Русия и техните близки е същото като страданието на всички невинни жертви по целия свят.

От посолоството на Русия у нас благодариха за изказаните съболезнования.

„Страшен терористичен акт беше извършвэен на 22 март в Москва, в концертна зала "Крокус Сити Холл". Новините и кадрите, които постъпват от мястото на събитията, ужасяват. Изразяваме съболезнования на семействата на загиналите, съчувстваме на пострадалите и пожелаваме на тях най-бързо оздравяване. Благодарни сме на всички, които изразиха съпричастност към трагедията ни", пишат оттам.

#политически реакции

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници