Отец Иван влиза в болница след гладната стачка

Отец Иван влиза в болница след гладната стачка

стоп кадър

A A+ A++ A

Приключи седемдневната гладна стачка на сливенския свещеник Иван Янков и предстои да бъде приет в болница. Преди това той поиска да бъде причастен от Негово високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, но отказа да влезе в олтара, където според канона свещениците получават причастие. Стигна се до скандал, при който владиката обяви, че няма да позволи своеволия в Светата църква.

До размяна на реплики на висок тон се стигна, след като отец Иван поиска да бъде причастен като обикновен мирянин, но получи отказ. Тогава той обяви, че ако трябва, може да свали расото.

Варненски и Великопреславски митрополит Йоан: Няма да си правите своеволия в Светата църква. Аз не ви разрешавам свето причастение по този начин.

Варненски и Великопреславски митрополит Йоан: По начина вътре с епитрахил. Добре сте дошли вътре с епитрахил.

Пред храма "Свети Никола" отец Иван обяви, че нарочно е провокирал владиката и отново повтори твърдението си от началото на протеста, че църквата е изпразнена от съдържание. Той потвърди, че продължава с протеста си срещу решението на Светия синод за касирането на епархийските избори за сливенски митрополит.

"Само високопарни приказки, но няма любов, няма отношение към хората в църквата. Гладната стачка приключи, протестът не. Почнах да пия вода, ще вляза за кратко в болницата, но ще продължа със всички сили да се боря да се изкорени неправдата от църквата и да влезе в нея духът на вяра, надежда, любов", каза той.

Молитвено бдение в Сливен в подкрепа на протестиращия отец Иван
Варненският митрополит нарече поведението на отец Иван "свръхнапрегнато, гневно, непослушно поведение на един човек, който е сложил собствения си аз отпред". Владиката каза, че са извикали отец Иван да се причасти.

"Обаче той реши, че ще застане като мирянин да се причасти. Е, даде ама това за мен е съблазън и ние такъв ред нямаме и аз не го причастих".

Относно възможното отнемане на свещеническия сан на отец Иван или т.нар. аргосване митрополит Йоан каза, че това зависи от него и действията му.

"Ако той прояви малко от малко търпение, разбиране и вникване в ситуацията малко по-дълбоко и се успокои, да си остане, да си служи. Било, каквото било, да го забравим и да вървим напред. Само, че към момента може би тръгваме в тая посока, но не съвсем".

Отец Иван обяви днес, че няма да служи в църквата си, но ще бъде в храма и ще приема вярващите от квартал "Речица". Протестът му ще продължи с молитвено бдение всяка вечер от 17.00 пред сградата на Сливенската митрополия.

#гладна стачка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници