Василев: По кой модел искаме да се развиваме - латиноамериканският на ГЕРБ или европейският

Василев: По кой модел искаме да се развиваме - латиноамериканският на ГЕРБ или европейският
A A+ A++ A

В последните дни слушаме призиви от рода на - хайде да се върнем към добрите времена на ГЕРБ. Аз казвам - хайде да видим какви бяха добрите времена на ГЕРБ. Това заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев по време на Общото събрание на партията, предава Novini.bg.

"Само за последните три години имаме ръст от 10% на БВП. При управлението на ГЕРБ също има ръст от 10% на БВП, но за 12 години. За три години успяхме да вдигнем средната работна заплата със 700 лева. Да видим доходите на пенсионерите. За 12 години управление на ГЕРБ пенсиите са растяли с по 10 лева на година. За последните 3 години пенсиите са нараснали с над 400 лева. Сега от 1 юли ще има още ръст на пенсиите. Това не са подаяния. Това е възможност нашите родители да не избират между хляба и лекарствата.

При най-бедните положението е същото. За три години минималните пенсии ще нараснат с повече, отколкото за 12 години управление на ГЕРБ. Пак ще кажа, че това не е лява политика или политика на подаянията. Това е политика за хората. Политиката на ГЕРБ беше латиноамериканска - много малко хора стават супер богати, а останалите са бедни и емигрират. Ние успяхме да увеличим доходите на хората в момент на ковид криза, война в Украйна, не увеличихме данъците. Това е пътят България да стане нормална европейска държава. Ако искате България да стане латиноамериканска държава, гласувайте за ГЕРБ и им дайте властта", обяви Василев.

"Осигурихме безплатни учебници и транспорт за учениците. Искаме образованието да бъде достъпно за всички. Следващата задача е по-трудна - оразованието да стане по-качествено. Вдигнахме и заплатите на учителите. Вдигнахме заплатите в здравеопазването. Осигурихме безплатни лекарства за сърдечно-съдовите заболявания. Това струва 45 млн. лева или под 0.5% от увеличението на бюджета на Здравната каса. Това не е социализъм. Това е възможност 600 000 българи да си пият лекарствата. Това не се правеше досега. Защо? Защото здравната система е построена така, че всички искат пари за болници, а никой не иска пари за превенция на заболяванията.

Срещнахме огромна съпротива. Две години водим битки, за да се въведе минимално заплащане за лекарите и сестрите в болниците. Знаете ли кой атакува тази мярка? Шефовоете на държавни и общински болници. Те получават заплати от 50 000 до 100 000 лева на месец. Вместо тези пари да се разпределят равномерно, те отиват при шефовете. Успяхме и с това да се преборим. В болниците не се мисли за здравето на хората, а как да вземем повече пари по пътеките. Лекарите бягат от България и по тази причина - отвращават се от тези политики. Ако ГЕРБ искат европейско здравеопазване, нека да седнем и да го направим", призова Асен Василев.

"Третият мост над Дунав вече е договорен. Това е вторият мост при Русе. В процес на финализиране е и четвъртият мост при Силистра. Започваме да свързваме Северозападна България с останалата част от държавата и Европа. Започва строеж на последния участък на АМ "Струма". Толкова за "една лъжица асфалт не сте сложили", а и по-важното е, че нашият асфалт е качествен. Общините вече имат равен шанс да подобрят качеството на живот на гражданите си. Българската армия има рекорден бюджет за превъоръжаване. Имаме завършен интерконектор с Гърция след 10 години чакане ГЕРБ да го направят. Имаме разширено газохранилище в Чирен отново след 10 години чакане ГЕРБ да го направят. Имаме договорен с Румъния ВЕЦ на Дунав.

Очакваме до месец да получим одобрение от ЕК. Имаме увеличение на 30% на инвестициите, което е рекордно. Всичко това с дефицит под 3% и в условията на кризи. Това не е магия, просто оставяме бизнеса да работи и му създаваме равни условия.

Въпросът е по кой модел искаме да се развиваме - латиноамериканският на ГЕРБ или европейският, при който растат доходите и имаме модерно здравеопазване, образование. Виждате колко яростни са атаките на ГЕРБ към европейския модел. Ако искате латиноамериканският модел и постната пица, гласувайте за ГЕРБ и да спечелят изборите. За последните три години наваксахме толкова, колкото за последните 10 години. Данните на евростат показват, че за първи път, откакто сме членове на ЕС, не сме последни в ЕС по покупателна способност, зад нас е Унгария. Тези данни са за 2023 година и са пресни, пресни - от миналата седмица", разкри Асен Василев.

"В модела на развитие на страната имаше много грешни неща, които можеха да бъдат поправени лесно и по централен начин. За да мръднем още напред, трябва да имаме честен мач, който не е уговорен. Това важи за всяка една обществена поръчка, всеки един конкурс, съдебната система. Ние искаме мачът да е честен, а не уговорен. ГЕРБ и ДПС искат нещата да са уговорени, мачът да е решен преди да започне. Това е причината да отиваме на избори. Хората започнаха да се връщат в България. За да продължат да се връщат, трябва да имаме честни правила. Само така ще имаме качествено образование, здравеопазване и инфраструктура. На тези избори това ще е нашата борба - за честни правила", завърши съпредседателят на ЕС.

#Асен Василев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници