Кирил Петков: Андрей Гюров нямаше да откаже премиерския пост

Кирил Петков: Андрей Гюров нямаше да откаже премиерския пост

Стоп кадър/НОВА

A A+ A++ A

Не е вярно, че щеше да има конституционна криза, ако Димитър Главчев не беше приел, защото Андрей Гюров нямаше да откаже.

Това заяви пред БНР Кирил Петков, съпредседател на "Продължаваме промяната" и съпредседател на ПГ на ПП-ДБ, във връзка със заявеното от президента Румен Радев, че председателят на Сметната палата е бил единственият от поканените събеседници, съгласил се да поеме ангажимента да стане служебен министър-председател.

"Кандидатите за служебен премиер бяха така обрисувани, че няма избор, но реално имаше избор. Ние знаем, че Андрей Гюров, ако беше избран, нямаше да откаже и то не защото иска, а защото щеше да го види като отговорност към Конституцията и към България. Тезата, че щеше да има конституционна криза, ако Главчев не беше приел, не е вярна. В това сме сигурни поне за един кандидат", обясни той и категорично подчерта, че е имало избор:

"Не беше вярно, че няма избор между възможните кандидати. ... Сред възможните кандидати имаше и хора, които не бяха толкова ярко оцветени партийно. Не беше само черно и бяло. Съгласен съм, че тези институции трябва да се пълнят с непартийни хора".

По думите му Конституцията работи добре като формат, но "в завзетите институции в момента този формат беше много труден":

"Това, което сложихме в нашето споразумение, е, че във всички назначения в тези институции не трябва да има политически квоти. Включително и от нас, не казвам, че ние (ПП-ДБ) трябва да сме със специална квота, напротив".

Петков определи номинираният за служебен премиер Димитър Главчев като "кандидат на ГЕРБ" и посочи, че не може да бъде определян министърът на вътрешните работи Калин Стоянов като неутрален:

"Всички видяхме, цяла България видя, че той не просто е от едната страна, а много тясно е от едната страна. Ако отново загубим едни 400 000 гласа и пак се купуват гласове като на местните избори - това ще бъде пълно безобразие. Ще го познаем Димитър Главчев по делата - да видим сега кои ще са кандидатите. Много се надявам да не се играе играта скрити зависимости - незнайни лица. Да си кажат, ако ще слагат чисто ГЕРБ хора, по-добре да си сложат чисто ГЕРБ хора. А не да казват, че са независими, а да им се обаждат по 10 пъти на ден, за да обслужват политически цели".

В предаването "Неделя 150" Кирил Петков изказа разочарование, че страната отива на предсрочни избори за Народно събрание и даде заявка, че след тях ПП-ДБ "няма да управлява с никой, ако те не са готови да подпишат с ясни дати споразумението, което изработихме":

"Разочарован съм, че ГЕРБ не си спазиха уговорката и съм разочарован, че ни пратиха да гледаме едни театри седмици наред. Но едно е хубаво - разбраха, че ние не си предаваме принципите. Който иска да работи с нас, трябва да се съобразява с тези принципи, защото те не са наши, а на това българско общество, което, ако иска да дръпне още малко напред, трябва да има работеща съдебна система. Няма как да станем по-богати в България и по-проспериращи, ако нямаме тези институции. Защо ние непрекъснато се замеряме пред камерите и по студиата с оплаквания един към друг, защото няма съд. Когато кажем, че някой е корумпират, няма съд, който да каже, че той наистина е или не е корумпиран. Не са политиците, които трябва да стават съдии, прокурори или регулатори. Политиците трябва да придвижат тези институции, за да започнат да работят".

Ще бъдем в опозиция, дори и да бъдем първа политическа сила след изборите, ако нямаме партньори, които да са със същата визия за България като нас, категоричен беше съпредседателят на ПП-ДБ.

Не е на всяка цена в правителство, което ПП-ДБ подкрепи, Асен Василев да бъде министър на финансите, заяви Кирил Петков и уточни:

"Не е на всяка цена, но изпускаме ресурси, ако на база на политическо оцветяване не си слагаме най-добрите хора на най-правилните места. ... Никой не е със запазена роля и със запазена позиция. Единственото важно е да продължаваме да строим институции, които не са тясно политически и дават на обществото да се движи напред".

Задължително ще имаме обща листа с "Демократична България" за европейските избори и ние с Асен Василев и Христо Иванов няма да бъдем в нея, подчерта Кирил Петков.

#Кирил Петков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници