Протест пред МС заради очакваните средства за заплати на държавните служители

Протест пред МС заради очакваните средства за заплати на държавните служители
A A+ A++ A

Започна протестният митинг пред Министерския съвет (МС), организиран от Синдиката на административните служители (САС) „Подкрепа“ и Федерацията на независимите синдикати от държавното управление и организации (ФНСДУО) към Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ).

Акцията е във връзка с очакваното постановление за преодоляване на диспропорциите във възнагражденията на служителите в държавната администрация, съобщиха от пресцентъра на Конфедерацията на труда "Подкрепа".

„Тук сме днес, за да се уверим, че Постановлението на МС ще бъде гласувано така, както ни беше обещано, и така, както беше договорено с нас. В продължение на три месеца водихме преговори с МС. В петък постигнахме конкретни договорки – между 200 и 300 лева за всеки работещ", каза главният икономист на КНСБ Любослав Костов, като уточни, че става въпрос за 53 хиляди души в 35 администрации, дирекции и ведомства.

По думите му от петък до сега чуват различни неща от различни места. „В понеделник, например, постановлението беше изтеглено от дневния ред, а трябваше тогава да мине – така ни беше обещано, и не се появи", обясни той.

Костов подчерта, че хората са притеснени. „Днес сме тук, всъщност, да се уверим, че това, което са обещали, ще си го изпълнят. Ако не го изпълнят, някой да излезе и да обясни – премиер ли ще е, министър ли ще е да обясни на хората защо няма да си вземат заплатите. Много хора получиха, пък тези, които останаха накрая, някъде някак си забравихме, че има едни 268 милиона и те трябваше да бъдат разпределени още преди два месеца", заяви той и допълни, че всичко е закъсняло и затова днес служителите, работещи в държавната администрация, изразяват недоволство.

Надеждата на демонстрантите е най-накрая да бъдат чути и постановлението да бъде прието.

Председателите на САС и ФНСДУО заявиха, че имат опасения, че размерът на средствата в проекта на постановление, който им е бил представен, може да бъде намален.

„Притесненията ни са, че това постановление трябваше да бъде прието до 31 март. На 31 март беше разпратено в проектния му вид до институциите и трябваше да бъде прието на 1 април“. Тази точка обаче беше отложена за сряда, което само по себе си означава, че "някой тъкми някакви промени", каза председателят на САС „Подкрепа“ Кремена Атанасова.

Атанасова припомни, че основното искане на синдиката е за 30-процентно увеличение. Не само, че тези пари трябва да се дадат, а трябва да се дадат допълнително до края на годината до достигане на исканията, коментира също тя.

Последно останаха към 260 млн. лв. за изравняване на диспропорциите в държавната администрация. Те са заложени в бюджета, само чакаме разпределението по министерства и по агенции. Той също потвърди, че притесненията са се появили, след като в понеделник тези пари не са били гласували от Министерския съвет. Няколко пъти имахме работни срещи, на които съгласувахме нещата, каза председателят на ФНСДУО Кръстьо Боянов.

Синдикатите напомниха, че се очаква увеличението на възнагражденията на работещите в Агенцията за социално подпомагане, Агенцията по заетостта и бюрата по труда, Главната инспекция по труда, Националната агенция за приходите, Националния осигурителен институт, Комисията за защита на потребителите, Националната здравноосигурителна каса и др. Става въпрос за над 50 000 работещи в обществения сектор, каза Боянов. Има заплати, останали на нивото на минималната заплата, и затова методиката трябва да доведе до ръст на базата на най-ниските заплати, уточни той. Ние се бяхме обединили около това, което беше договорено като методика и постановление, бяхме доволни, посочи също Боянов.

В понеделник със свое постановление правителството одобри допълнителни разходи/трансфери по бюджетите на Министерството на образованието и науката, Министерството на културата, и на общините, в размер на 71,8 млн. лева. В сряда ще имаме следващо решение за още по-голям кръг от хора в администрацията, обясни в началото на вчерашното правителството заседание премиерът в оставка Николай Денков.

#протест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници