Красимир Вълчев за Асен Василев: Политика на измамническото богатство

Красимир Вълчев за Асен Василев: Политика на измамническото богатство
A A+ A++ A

През последните две години средната работна заплата наистина нараства номинално, но заради инфлацията реално няма увеличение. Това заяви депутатът от ГЕРБ Красимир Вълчев, предаде БГНЕС.

Вълчев коментира твърденията на финансовия министър Асен Василев, според когото през последните години има истински ръст на доходите, откакто той е начело на финансовото министерство.

„Вижда се, че в периода 2010-2012 година средната работна заплата расте средногодишно с 6,35%, а в периода 2022-2023 г. – с 0,89%. Номинално последните две години средната работна заплата нараства повече, но заради инфлацията реално няма увеличение“, заяви Вълчев.

Той обвини Василев, че е предложил политика на измамническото богатство.

„Лъжат те, че ти дават, а те ограбват. Ограбени са всички спестители. Реалната стойност на спестяванията на българите е намаляла с 30 млрд. лева за последните 2,5 години. Надуваш инфлацията, обезценяваш спестяванията, събираш номинално повече средства в бюджета, въпреки че пада събираемостта, увеличаваш номинално харчовете и се хвалиш на избори, че си увеличил доходите. Това е измамническата бюджетна политика на Асен Василев“, категоричен е депутатът от ГЕРБ-СДС.

В тази връзка, според Вълчев, така наречената политика на „стабилната бедност“ е за предпочитане.

„Тази политика осигуряваше реален ръст на доходите и среда на бизнеса да расте и инвестира. Защото по-високите заплати и доходи идват от растежа на бизнеса, а не от шарлатании“, заяви Вълчев.

„Слушам ги и как рязко са вдигнали доходите и пенсиите. Разбира се, говорят само номинално и забравят за инфлацията. Надявам се следващия път, когато започнат да хвалят в някое студио, водещият да им напомни, че най-висок номинален ръст на доходите имахме през 1996 година. И най-нисък реален“, посочи Красимир Вълчев.

#Красимир Вълчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници