Депутатите забраниха на Асен Василев да харчи пари от бюджета

Депутатите забраниха на Асен Василев да харчи пари от бюджета

Бгнес

A A+ A++ A

На късно заседание снощи Народното събрание гласува проект на решение за гарантиране на финансовата стабилност и фискалната ликвидност на България. Вносители на проекторешението бяха председателят на комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев от ДПС и Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС. Решението бе гласувано със 131 гласа „за“, информира БТА.

Проекторешението предвижда министърът на финансите незабавно да преустанови разходите по консолидираната финансова програма с изключение на разходите за пенсии, трудови възнаграждения, неотложни социални плащания и падежиращи плащания по държавния дълг – до назначаването на служебно правителство. Освен това с решението се задължава в срок до 9 април 2024 г. министърът на финансите да предостави на Народното събрание пълен отчет за разполагаемата ликвидност и планираните разходи по дати за периода от 4 април до 10 април 2024 г., включително, да задели неснижаем остатък по единната сметка в размер, достатъчен за обезпечаването на плащанията за пенсии за месец април 2024 г.

Теменужка Петкова заяви, че решението се предлага с цел да се минимализира риска от нецелесъобразни разходи на публичните средства. Никола Минчев от ПП-ДБ заяви, че този проект на решение по процедурни, организационни и технически въпроси не се разпределя на ресорни комисии. Това е решение, което задължително трябва да мине през постоянна комисия, заяви Минчев.

Йордан Цонев заяви, че Народното събрание се е потрудило много и затова предложи в четвъртък работата му да започне от 10:00 ч., за да могат колегите да си починат.

Предложението на Цонев бе гласувано с 87 гласа „за“, 36 – „против“ и двама въздържали се.

След гласуването на решението, малко след 00:30 ч. заседанието на парламента бе прекратено.

Вчерашното заседание на Народното събрание продължи повече от 15 часа.

#Асен Василев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници