Гьоков: Добавките към пенсиите да се запишат в закон, за да не зависят от благоволението на управляващите

Гьоков: Добавките към пенсиите да се запишат в закон, за да не зависят от благоволението на управляващите

БСП

A A+ A++ A

„БСП ще подкрепи на първо четене двете предложения за великденски добавки за пенсионерите. Но ще внесем предложение между първо и второ четене всички пенсионери да получат великденски добавки – тези с пенсии до линията на бедност да получат по 100 лв., а останалите по 50 лв.“ Това заяви народният представител от „БСП за България“ Георги Гьоков от парламентарната трибуна.

Той посочи, че необходимите за това средства са 129 млн. лв. и ще бъдат за сметка на преструктуриране на разходите на ДОО и на трансфер от държавния бюджет.

„Считаме, че това предложение е справедливо и ще е добре всички да се обединим около него, за да покажем, че се отнасяме отговорно към българските пенсионери“, отбеляза Гьоков.

Той разкритикува това, че великденските добавки се предлагат популистки непосредствено преди избори, а когато БСП е предложила те да бъдат включени в бюджета при неговото обсъждане в края на миналата година, не е срещнала разбирането на мнозинството.

„Намирам за недопустими и предложените източници на финансиране на двете предложение. ГЕРБ и ДПС предлагат тези добавки да са само за сметка на бюджета на ДОО, а предложението на „Възраждане“ е абсолютно неприемливо, искайки да вземат личните пари от личните пенсионни партиди на близо 4 млн. българи, родени след 31 декември 1959 г., които са избрали да се осигуряват в частните пенсионни фондове“, каза още Гьоков.

И подчерта: „От БСП не ревнуваме, че други направиха тези предложения и ще ги подкрепим, защото каквото и да се даде на пенсионерите, то все ще е в тяхна подкрепа, особено за хората с най-ниски пенсии. Огромна част от пенсионерите имат нужда от тази добавка, за да могат да отбележат достойно този светъл християнски празник.“

„Ще внесем промени в Кодекса за социално осигуряване, с които да задължим всички правителства да дават коледни и великденски добавки, за да не зависят от благоволението на управляващите и да трябва в последния момент да се търсят средства за тях“, обяви Георги Гьоков.

В изказването си той разкритикува правителството, че в държавния бюджет не са предвидили великденски добавки за пенсионерите, както и преди това за Коледа, с което се е нарушила политика, следвана от различни правителства от Тройната коалиция през 2005 г. до наши дни.

„Министър-председателят, министърът на финансите и министърът на труда и социалната политика се обявиха за „трайно повишаване на доходите, вместо еднократни добавки“ и с патос и въодушевление обявиха, че пенсиите ще бъдат увеличени с 11% от средата на годината. Но пропуснаха да кажат, че това увеличение е заложено в българското законодателство доста преди те изобщо да се подвизават като политици и няма нищо общо с коледните и великденските добавки. То не е подарък за българските пенсионери от Николай Денков, Асен Василев или Иванка Шалапатова, а е тяхно право по закон“, категоричен бе Георги Гьоков.

#БСП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници