Живко Коцев оттегля оставката си, била подадена под натиск

Живко Коцев оттегля оставката си, била подадена под натиск
A A+ A++ A

Главният секретар на МВР Живко Коцев оттегли подадената вчера от самия него оставка и обяви, че е бил подложен на натиск. Той направи това на съвместен брифинг с премиера Николай Денков. От своя страна Денков посочи, че натиск е бил прилаган както от вътрешния министър, така и от "много високопоставени лица от прокуратурата".

"Срещу мен се развива изключително грозна кампания. Срещу мен седи сериозна армия, която желае да ме дискредитира като личност, като професионалист - мен и моите близки", каза Живко Коцев.

Той очаква атаките срещу него да се засилят.

"Очаквам всичко. Освен това днес забелязах, че моята оставка за напускане на системата на министерството бе използвана като аргумент за оставането на Калин Стоянов на поста министър на вътрешните работи. Това обстоятелство ме задължава, мой морален и професионален дълг е да се върна и да работя, да си изпълнявам служебните задължения".

Стана ясно още, че Коцев е разговарял и с президента Румен Радев, който е наясно със случая. Затова премиерът и президентът са се разбрали, че няма да се придвижи процедурата по освобождаването на Живко Коцев от поста главен секретар на МВР.

"Президентът знае и е съгласен, че при тези обстоятелства не е редно", заяви Денков.

Коцев отказа да назове кой от прокуратурата го е подлагал на натиск и обясни, че на 3 април е бил призован като свидетел по наказателно производство. Явил се в Антикорупционната комисия и прокуратурата, след което офисът му и домът му били претърсени.

"Това, което се твърди за колосални финансови парични следства и други нелепи твърдения, не отговаря на истината", каза той.

Бойко Рашков: Отдавна имаме информация, че вътрешният министър изолира Живко Коцев от работата в МВР
На въпрос на БНТ как ще работи с Калин Стоянов оттук нататък, Коцев уточни, че не става въпрос за лични, а за служебни отношения.

"МВР има чисто функционални деъйности, които трябва да изпълнява и ние сме длъжн да работим в екип. Нямам нищо против дали ще бъде министър Стоянов или министър Иванов, но ние трябва да си изпълняваме задълженията по закон. Имаме огромни предизвикателства, на които трябва да противодействаме - в синхрон и в партньорство".

Премиерът Николай Денков потвърди, че вчера за известно време никой не е имал връзка с Живко Коцев и дори е отправил запитване към ДАНС.

"Вчера и аз не знаех къде е г-н Коцев, даже изпратих писмо до директора на ДАНС да питам къде е, защото му бяха взели и телефона и нямаше как да се свържем. Имаше период, в който никой нямаше връзка с него".

Самият Коцев обясни, че първо е оказал съдействие на разследващите органи, след което бил в служебния си офис.

Премиерът в оставка отказа да коментира състава на служебния кабинет.

"Ще направим всичко въможно, за да осигурим плавен преход, да предадем информацията, да кажем кои са важните и спешни задачи, които стоят според нас", заяви Николай Денков.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници