Окончателно: Депутатите гласуваха доброволен финансов принос от 60 000 евро за Украйна

Окончателно: Депутатите гласуваха доброволен финансов принос от 60 000 евро за Украйна

стоп кадър

A A+ A++ A

С 97 гласа „за“, 46 „против“ и 5 „въздържал се“ парламентът одобри на второ четене законопроект за ратифициране на споразумението за участие на Република България в Програмата на ОИСР за Украйна с доброволен финансов принос в размер 60 000 евро (117 350 лева). Споразумението е сключено чрез размяна на писма от 17 и 21 август 2023 г.

Финансирането на вноската от 60 000 евро се осигурява за сметка на утвърдените целеви текущи и капиталови трансфери за официална помощ за развитие и хуманитарна помощ по бюджета на Министерството на външните работи за 2023 г.

Програмата на ОИСР за Украйна е официално обявена по време на годишната министерска среща на Организацията, проведена на 7 и 8 юни 2023 г. в Париж, като целта е да подпомогне усилията на страната в процеса на реформи по пътя ѝ към членство в ЕС и ОИСР, се посочва в доклада на парламентарната комисия по външна политика.

Програмата надгражда и доразвива Плана за действие на ОИСР за Украйна, който се прилага от 2015 г. Периодът на изпълнение на Програмата е четири години. Дейностите и мерките, заложени в нея, са на обща стойност 16,5 млн. евро за целия четиригодишен период. Предвижда се финансирането да бъде изцяло с доброволни вноски от страните членки на ОИСР, кандидати за членство и партньори, които имат желание да я подкрепят.

Включването на България към Програмата на ОИСР за Украйна чрез предоставяне на доброволен финансов принос ще бъде допълнително потвърждение на твърдия ангажимент на страната ни към подпомагане възстановяването и икономическото развитие на Украйна, се казва още в доклада на външната комисия..

От „Възраждане“ се обявиха против ратификацията на документа. По думите на Ангел Георгиев идеята на управляващата сглобка е да се дарят малко повече от 117 хил. лв отново на Украйна. В същото време той припомни, че при гласуването на държавния бюджет за тази година не е било прието предложението на „Възраждане“ за 20 хил. лв. за Културно-информационния ни център в Босилеград.

„Когато става въпрос за Украйна, в пъти по-голяма сума просто се подарява, за да има някакво „евроатлантическо подмазване на България към партньорите“, коментира Георгиев. Според него тези пари биха могли да се похарчат за нещо много по-разумно и да имат добавена стойност. Крайно време е да спрат всякакви подаръци за Украйна под каквато и да е форма, смятат от „Възраждане“.

Не става въпрос за евроатлантизъм, а за избор между пари за българите извън границите на страната ни или да изпратим пари в Украйна, коментира председателят на ПГ на „Има такъв народ“ (ИТН) Тошко Йорданов. От парламентарната група обявиха, че ще се въздържат при гласуването.

Парламентът одобри на второ гласуване и законопроект за ратифициране на споразумението за създаване на международна Фондация „Европейски съюз - Латинска Америка и Карибите“. Фондацията е международна организация с междуправителствен характер съгласно международното право, посочват от комисията по външна политика. Споразумението създава условия за активизиране на отношенията на България с държавите от Латинска Америка и съдържа важни елементи, допринасящи за постигане на целите на външната дейност на ЕС.

На две четения в едно заседание НС ратифицира и споразумението между правителството на Република България и Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) относно подновяване определянето на Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа ) като център от категория 2 под егидата на ЮНЕСКО в София.

#Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници