Нинова към ПП-ДБ: Може ли поне за 24 часа да спрете да се въртите като пумпали

Нинова към ПП-ДБ: Може ли поне за 24 часа да спрете да се въртите като пумпали

БСП

A A+ A++ A

„За нас подкрепата за най-възрастните хора през светлите християнски празници е традиционна, последователна и принципна политика през всички години.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на обсъждането в Народното събрание на великденските надбавки към пенсиите.

По думите ѝ мястото на този дебат е било при приемането на бюджета за 2024 г., когато „БСП за България“ е настоявала за такъв тип политика, но не е била приета.
„Днес бих искала да разгледам аргументите против това, което предлагаме - по 100 лева за всички пенсионери до прага на бедност от 526 лева и по 50 лева за всички останали“, каза Нинова и посочи:

„Първо - било предизборна заигравка. Невярно. 10 март 2015 г.: Постановление на МС - 40 лева великденска добавка. Няма избори. 22 март 2016 г. - 40 лева. Няма избори. 14 март 2017 - също. 30 март 2018 г. - също. През всичките тези години е била по 40 лв.: 26 март 2019 г., 31 март 2020 г., 5 април 2022 г. И тук спирам. 5 април 2022 г. - решение за 70 лева на всеки пенсионер. Сигурно сте забравили, но през това време БСП участва в управлението. И сега въпросът ми е към ПП-ДБ, които са против днес да се дават великденски надбавки: Как тогава можахме, в най-голямата криза, в началото на войната, енергийна криза и пост ковид ситуация – да осигурим 142 888 760 лева, да ги изплатим на всички пенсионери, както сега предлагаме от БСП, и да завършим годината с под 3% дефицит?“, обърна внимание тя.

И попита още: „Каква е разликата между всичките тези години в вашето твърдение днес, че това е предизборно и няма пари. Разликата е една – БСП участваше в правителството и когато участваме във властта, ние доказваме, че това, което говорим – го вършим. Министерството на социалната политика се управляваше от Георги Гьоков, икономиката се управляваше от БСП и бяхме на първо място по индустриален растеж в Европа и осигуряхме пари за социални разходи. А сега сме след 15-то място по индустриално производство и икономически растеж в Европа и твърдите ,че няма пари за тези добавки.“

Тя постави вторият въпрос, а именно противопоставянето на трайното увеличение на пенсиите с „швейцарското правило“ на еднократните великденски надбавки.
„И през всичките тези години, които изброих важеше и „швейцарското правило“, и имаше и великденски надбавки. А през 2022 г., когато ние бяхме в управлението и отговаряхме за тези сектори – имаше 70 лева за всички пенсионери“, подчерта Корнелия Нинова.

„Тук е големият въпрос за приоритетите в политиката. Някои си поставят строителство на магистрали, други – военни разходи, трети – нещо друго. За нас абсолютен приоритет е борбата с бедността, увеличаването на доходите, борбата с неравенствата и компенсацията за хората заради високата инфлация. Защото цените в магазините растат еднакво за всички, но най-много страдат възрастните хора. И най-вече тези с най-ниските пенсии“, категорична бе Нинова.

Лидерът на БСП се обърна с реплика към ПП-ДБ: „Може ли да спрете да се въртите като пумпали в политиката поне за 24 часа? Показах ви решението на кабинета, в който участвахме заедно. Направих и справка – натиснали сте всички зеления бутон тогава, държали сте пламенни речи как трябва да се помогне на пенсионерите. Сега защо е обратно? Яхнахте знамето на лявата политика, обявихте се за социална партия, откраднахте цялата програма на БСП, приписахте си увеличението за пенсионерите. И сега ми обяснявате точно обратното. Дайте смислен аргумент – защо.“

И допълни: „Това беше само преди една година. Тук има колеги, които са били в Министерски съвет и знаят как се гърчехме в най-тежката криза да намерим пари за възрастните хора. И ги намерихме - близо 150 милиона. Сега ми обяснявате, че било предизборно. Спрете се поне за 24 часа с една постоянна позиция. Никога с мафията – после прегръдка с мафията. Никога с Борисов – после възстановихте Борисов.“

#БСП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници