Алергиите причиняват умора, но има начини да я облекчим

Алергиите причиняват умора, но има начини да я облекчим

canva

A A+ A++ A

Алергиите са резултат от преувеличен имунен отговор от страна на организма спрямо безвредни вещества, известни като алергени.

Алергичните реакции предизвикват освобождаването на хистамини и други вещества в тялото, което води до симптоми като кихане, назална конгестия и сърбеж в очите. Тези симптоми, особено когато са постоянни, могат да нарушат съня.

Освен това постоянната реакция на организма към алергените може да бъде психически изтощителна, пояснява Bukgaria ON Air. Тази умора често повлиява на цялостното качество на живот и ежедневната производителност, което прави от съществено значение ефективното овладяване на алергиите.

Алергиите могат да причинят силна умора чрез сложно взаимодействие на физиологични и психологически фактори. Алергиите водят до умора по четири механизма: ‍имунен отговор и възпаление, ‍нарушени модели на сън, ‍хронични алергии и дългосрочна умора, психологическо въздействиe.

В краткосрочен план умората от алергия може да бъде облекчена чрез използването на медикаменти. Антихистамините, деконгестантите и назалните кортикостероиди могат да помогнат за намаляване на симптоми като кихане, запушване на носа и сърбеж, като по този начин осигуряват незабавно облекчение от изтощението, свързано с алергия. Тези лекарства действат, като блокират хистамините и други възпалителни вещества, отговорни за алергичните реакции.

Освен това, капки за очи и специфични за алергия деконгестанти могат да помогнат при специфични симптоми, като предлагат бързото им облекчение. Важна е консултацията със специалист преди предприемането на лечение.

#алергия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Акценти

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите