Търговци на кръв изнудват нуждаещи се: Сакче кръв е 250 лв.

Търговци на кръв изнудват нуждаещи се:  Сакче кръв е 250 лв.

НЦТХ

A A+ A++ A

Търговците на кръв вече не са само пред кръвните центрове, но и в социалните мрежи. Как действа кръвната мафия в Бургас?

Ранно утро в града. Търговците вече са пред центъра за кръводаряване в града. Около десетина мъже дежурят. Идват, питат, предлагат кръвта си. Цената за сакче кръв е 250 лева, съобщава Нова телевизия.

"Но те не са единствените, които предлагат кръв срещу залащане. Много често кръвта е възмездена с пари или с някаква друга услуга дори между роднини. Но ние няма как да го разберем. При нас човекът идва и казва името на болния за когото дарява. Но ние нямаме идея този човек как е стимулиран да дойде при нас. Той твърди, че е доброволец", разказва д-р Людмила Желязкова, началник "Отделение трансфузионна хематология".

Въпреки, че твърдят, че са доброволци, от кръвния център са подавали сигнали срещу присъствието им. Полицаите идвали, проверявали личните карти, а така наречените дарители винаги имали обяснение.

С търсенето на кръв преди няколко месеца се сблъсква и Кристина от Бургас, която опитва да спаси баща си. Световният вицешампион по класическа борба при ветераните Любомир Ламбов катастрофира тежко, нужна е и тромбоцитна маса от рядка кръвна група.

"Общо за два месеца ми бяха необходими 65 кръводарители, което сами разбирате, че е изключително трудно постижимо. Да се намерят толкова хора, които да дарят кръв доброволно. Благодарение на това, че той беше спортист и доста известен в спортните среди, се отзоваха много хора на призива ми за даряване на кръв", казва Кристина Ламбова.


Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници