Нов вариант на COVID-19 се разпространява

Нов вариант на COVID-19 се разпространява
A A+ A++ A

COVID-19 отново е мутирал и този път е създал варианти, наречени "Флирт". За това предупредиха от центровете за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ. Учените алармират, че ваксините не действат срещу новия вариант.

"Става въпрос за група от варианти - KP.1, KP.2, KP.3, генетично свързани помежду си. Потомци са на друг вариант - JN.1, който предизвика възход в редица държави, в това число и САЩ. Често наименованието на вариантите идваше от социалните мрежи. "Флирт" идва от съкращението на аминокиселините, на две от водещите мутации, характерни за тези варианти - FL идва от замяната на аминокиселина фенилаланин и ризин. RT идва от аргинин и треонин", обясни вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в "България сутрин".

Вирусът продължава да се променя, подобно на всички останали вируси, напомни тя. По думите ѝ няма данни да се смята, че този нов вариант има по-различна клинична проява от своите предци.

"Не очакваме някаква невероятна заплаха. Няма причини да очакваме тежка клинична картина. Специалистите се срещат с обичайните хрема, кашлица, възпалено гърло, главоболие, болки в тялото, умора. Случаите на загуба на вкус и мирис са много по-редки, в сравнение с началото. Пациентите все по-често се срещат със стомашно-чревни симптоми - гадене, повръщане, диария. Това кара и специалистите в началото да мислят за други вируси", обясни проф. Александрова пред Bulgaria ON AIR.

Последната актуализирана ваксина се прицелва основно към варианта, който беше във възход миналата година, отбеляза вирусологът.

"Смята се, че защитата е била до 51%. Очевидно е, че няма как да спре инфекцията, но се смята, че все още дава защита срещу тежко боледуване. Събират се всякакви данни. Дали по-бързо заразява? Едва ли, но във всички случаи, като един следващ вариант, бяга по-добре от имунния отговор", стана ясно от думите ѝ.

Проф. Александрова уточни, че няма нови препоръки от Центъра за контрол на заболяванията по отношение на ваксинацията. А във връзка с изтеглянето на ваксините на AstraZeneca, специалистът успокои, че няма повод за притеснение.

#КОВИД-19

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Акценти

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите