Киносредите разгневени заради промени в закона за инвестициите

Киносредите разгневени заради промени в закона за инвестициите
Снимка: Nu Boyana Film Studios
A A+ A++ A

В отворено писмо до всички институции и медии представители на киносредите в България протестират срещу поправките в Закона за насърчаване на инвестициите.

Промените в Закона, внесени от депутата от ГЕРБ Диан Червенкондев, предвиждат преференции за „обекти на интелектуалната собственост“, които дават възможност държавата да стимулира снимането на филми в България, които са най-вече чужди продукции.

Националният филмов център, организациите на филмовите сценаристи, продуцентите, режисьорите и филмовите дейци заявиха, че „за пореден път се прави опит зад гърба на българската филмова индустрия да бъде прокаран законопроект в ущърб на интересите на българските продуценти и българските филмови дейци“, пише „Капитал дейли“.

Според тях предложеният текст е дискриминационен спрямо българските и европейските филмови продуценти и ще облагодетелства една или две чужди компании, които работят в страната.

В документа се посочва, че ще бъдат насърчавани инвестиции в права върху обекти на интелектуалната собственост, свързани с квалифицирани разходи в страната от над 1.5 млн. лв., като текстът се отнася основно за филми с бюджет над посочения долен таван.

В киносредите имаше нагласа за друг тип преференция - филмите да бъдат подпомогнати чрез възстановяване на част от допустимите разходи: с 15% за проекти до 39 млн. лева и 10% над тази сума.

Червенкондев коментира, че Министерството на финансите и това на културата трябва да определят как такива проекти ще се насърчават, защото те могат да преценят най-точно какво държавата може да си позволи като насърчителни мерки и за какъв тип филмопроизводство.

Източник от Министерството на финансите обясни, че е имало разговори между управляващите и продуцентската компания „Ню Бояна филм“, но не посочи какви точно ще са стимулите за филмите, които тя произвежда в България.

В студиото, собственост на „Ню Имидж“, се снимат най-мащабните продукции в страната, като само през последните две години  бяха заснети филми като „Непобедимите 2“ със Силвестър Сталоун и продължението на суперпродукцията „300“. Според запознати бюджетите в България и на двата филма са за десетки милиони левове.

Друга американска компания е „БУФО“, която от години снима сравнително по-евтини филми, но разходите й понякога надхвърлят лимита от 1.5 млн. лв.

Трета компания с дългогодишно присъствие в България е френската „Софилм“, която снима различни продукции.

По данни на НОИ постоянно заетите в трите компании са около 200 души, но реално броят на занимаващите се с кино е далеч по-голям. Общите приходи на трите компании за 2011 г. надхвърлят 21 млн. лв., а отделно в страната постоянно се снимат много европейски филми, често с бюджети над 1.5 млн. лв.

Според представители на бранша обаче повечето от българските филми трудно ще се „промъкнат над линията“ от 1.5 млн. лв., тъй като често те са подпомагани чрез Националния филмов център.

Кинодейците призовават законът да бъде оттеглен при  второто четене в пленарната зала, в противен случай ще се обърнат към европейските институции.

#Бояна #Диан Червенкондев #промени #Закон за насърчаване на инвестициите #писмо #протест #инвестиции #филми

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници