Станишев извади рецепта срещу кризата на конференция в Брюксел

Станишев извади рецепта срещу кризата на конференция в Брюксел
На конференцията „Европейски диалог 2012“ лидерът на социалистите подчерта необходимостта от промяна на подхода и на инструментите за преодоляване на кризата. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Солидарност, ефективно регулиране на пазарите, инвестиции и демокрация – това е рецептата за справяне с кризата в Европа, която президентът на ПЕС Сергей Станишев представи в Брюксел.

На конференцията „Европейски диалог 2012“ лидерът на социалистите подчерта необходимостта от промяна на подхода и на инструментите за преодоляване на кризата на Стария континент.

Той изтъкна, че политиката на консерваторите не е дала отговор на най-тежките проблеми на европейците – увеличи се безработицата и социалното неравенство.

„Зад многобройните икономически спорове обаче се крият прости отговори“, заяви Сергей Станишев. Той набеляза четири основни стъпки за преодоляване на кризата в Европа.

На първо място президентът на ПЕС изтъкна значението на солидарността. По думите му през последните години властва националният и дори националистическият подход – разчита се, че всяка страна може поотделно да се спаси от кризата, въпреки че в действителност това не е възможно.

Сергей Станишев обаче подчерта, че само ако се помага на страните със затруднения, може да се разчита, че Европа ще започне да преодолява кризата.

Според социалистическия лидер трябва да се търси причината за кризата в нерегулирания пазар, който отключи проблемите в икономиките на Европа.

Затова като втора стъпка Станишев открои необходимостта от ефективно регулиране на пазарите, реализиране на политика на инвестиции, създаване на работни места и подкрепа на дребния и средния бизнес.

Третият важен елемент според лидера на ПЕС е насочването на европейския бюджет към инвестиции. По думите на Сергей Станишев само този подход може да помогне да се решат проблемите на Европа в икономиката.

Лидерът на ПЕС изрази категоричната си позиция срещу рязкото орязване на бюджета на ЕС. По думите му това допълнително ще ограничи ресурса на страните с повече проблеми в икономиката.

Вместо това според президента на европейската левица акцентът трябва да се премести върху реализирането на повече приходи в европейския бюджет.

Лидерът на ПЕС даде пример с данъка върху финансовите транзакции, който може да запълни дупката в европейския бюджет.

Сергей Станишев отново изтъкна необходимостта да се въведе младежка гаранция, тъй като хората искат да виждат реалните резултати от европейската политика. Благодарение на тази мярка и чрез насочването на 10 млрд. евро от европейския социален фонд за младежка заетост ще могат да се разкрият 2 млн. нови работни места за младите европейци.

Четвъртият отговор, който Сергей Станишев дава за справяне с кризата е наличието на ясен демократичен процес на вземане на решения в Европа. Президентът на ПЕС обясни, че когато решенията се вземат на тъмно, хората губят доверие в ЕС.

#Сергей Станишев #председател на БСП #президент на ПЕС #ПЕС #ЕС #безработица #работни места #младежка безработица

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници