Основателят на „Икеа” – отново най-богат в Швейцария

Основателят на „Икеа” – отново най-богат в Швейцария
През 2012 г. състоянието на Кампрад се е увеличило с 1 млрд. швейцарски франка. Снимка: Wikipedia
A A+ A++ A

Основателят на „Икеа” Ингвар Кампрад продължава да бъде най-богатият човек в Швейцария със състояние от 38 до 39 млрд. швейцарски франка (31 – 32 милиарда евро), сочи годишната класация на 300-те най-богати хора в Швейцария.

Според класацията, изготвяна от швейцарското списание „Билан” през 2012 г. състоянието на Кампрад се е увеличило с 1 млрд. швейцарски франка, предаде АФП, цитирана от БТА.

Втори в списъка на най-богатите в алпийската държава се нарежда бразилецът от швейцарски произход Жоржи Леман с богатство, оценявано между 17 и 18 млрд. шв. франка.

Леман е увеличил състоянието си с 9 млрд. шв. франка за една година благодарение на силното поскъпване на акциите на световния производител на бира „ИнБев” (InBev), в който държи 15% от капитала.

Първият французин в тази класация е Пиер Кастел, на 86 години, който се е заселил в кантона на Женева, където ръководи групата „Кастел фрер" (Castel Freres) – един от първите световни играчи на пазара за вино и бира.

Състоянието на семейство Кастел се оценява от 6 до 7 млрд. шв. франка (над 5 млрд. евро) и се е увеличило с 1.5 милиарда през 2102 година.

Богатството на семейство Кастел е същото като на фамилията Жерар Вертхаймер, които държат модна къща „Шанел”, но се е увеличило с 2 млрд. шв. франка през 2012 година.

От 300-те най-богати хора в Швейцария 137 са милиардери, а състоянието им се е увеличило през 2012 г. с 9 на сто, за да достигне общо 483 милиарда шв. франка, посочва „Билан”.

През 2012 година за първи път в класацията са включени 21 семейства, от които три са на милиардери.

Първото е на Мохамед Елхереджи, заселил се в Женева след три години в Саудитска Арабия. Състоянието му се оценява на 2.6 милиарда шв. франка.

Вторият е французинът Клод Дофен, който е започнал като дилър в „Гленкор" (Glencore) преди да създаде собствената си компания „Трафигура" (Trafigura) с пет компании. Състоянието му се оценява между 1 и 1.5 милиарда шв. франка.

Третият милиардер е Лили Сафра, вдовицата на банкера Едмонд Сафра, чието състояние се оценява на 1 – 1.5 милиарда шв. франка.

#Ингвар Кампрад #ИКЕА #Швейцария #Женева #Саудитска Арабия #Гленкор #Шанел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници