Ковачева предложи 5 вместо 7 години мандат за главния прокурор

Ковачева предложи 5 вместо 7 години мандат за главния прокурор
Правосъдният министър одобри факта, че тримата кандидати за поста са действащи магистрати, които познават съдебната система отвътре. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Мандатът на главния прокурор трябва да бъде съкратен от седем на пет години, смята правосъдният министър Диана Ковачева.

По-рано двамата кандидати за поста на Борис Белчев Галина Тонева и Сотир Цацаров също изказаха това мнение, като Тонева дори предложи мандатът да трае четири години, но с възможност за презибиране за още толкова.

Според Ковачева при избора на нов главен прокурор трябва да се гледат както професионалните, така и личните качества на кандидатите, тъй като тази фигура е с изключително важна роля, предаде Дарик.

Тя одобри факта, че тримата кандидати за поста са действащи магистрати, които познават съдебната система отвътре.

Ковачева се надява, че ще бъде намерен добър кандидат за Конституционния съд, който трябва да бъде консенсусен и подкрепен. Ако такъв не бъде избран, процедурата можело да бъде продължена, докато се намери подходящ кандидат, което според правосъдния министър обаче не трябва да става на всяка цена.

Тя съобщи, че темата за електронното правосъдие е на дневен ред и допълни, че до три години от съдебната система ще изчезнат хартиените носители на гражданските и административните дела.  Така хората сами ще избират дали да подават исковите молби по електронен път, а сайтовете на всички съдилища ще изглеждат по един и същ начин. Ще има и електронен централизиран портал.

„Делото ще върви много по-бързо, ще бъде ясен ходът му, ще става ясна натовареността на магистратите, ще има ясна съдебна статистика. Тези неща ще направят съдебната система много по-предсказуема, ще облекчат живота на хората, на съдиите и прокурорите", смята Ковачева.

Преди няколко дни министър посочи, че няма друга държава в Европейския съюз, в която има две наказания за доживотен затвор - с и без право на замяна.

Ковачева обаче подчерта, че все още е рано да се даде отговор на въпроса дали да отпадне най-тежкото наказание - доживотен затвор без право на замяна, тъй като обществената дискусия не се е състояла докрай.

Тя би искала да чуе повече мнения и ще се постарае да направи максимално широка дискусия по темата. Решение ще бъде взето, след като се чуят всички гледни точки.

Тя посочи и деликатността на темата заради двете гледни точки.

„Да, не е хуманно присъдата да е без право на замяна, защото тя не дава перспектива пред човека, извършил престъплението, но ,от друга страна, стоят близките на жертвите, които очакват справедливост и не могат да си представят, че след 20 години убиецът ще излезе на свобода", коментира Ковачева.

#Диана Ковачева #министър на правосъдието #главен прокурор #мандат #електронно правосъдие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници