1600 семейства замразяват стволови клетки на децата си всяка година

1600 семейства замразяват стволови клетки на децата си всяка година
A A+ A++ A

Около 1600 семейства годишно ползват услугите на банките за стволови клетки в България, след като им се роди дете или на по-късен етап.

Стволовите клетки се съдържат във всички органи на тялото и могат да бъдат изолирани по всяко време. Най-жизнени обаче са тези, които се съдържат в кръвта и тъканта на пъпната връв на новороденото.

Те спокойно могат да се окажат следващата революция в медицината след откриването на антибиотиците и ваксините, казва д-р Асен Пачеджиев, ръководител на българския клон на голяма европейска банка за стволови клетки пред „Дарик".

Лечението със стволови клетки се прилага при около 80 различни заболявания на кръвта и имунната система.

В един случай - „берлинският пациент", с тях е било възможно да се излекува дори СПИН.

„Оказва се обаче, че скандинавците имат по-различна структура на кръвта и на практика са имунизирани срещу СПИН, а излекуането станало по случайност," коментира Асен Пачеджиев.

Стволови клетки могат да се съхраняват до 25 години в специализираните банки. Те могат да се използват както от самия донор, така и от членовете на неговото семейство. Тъканната съвместимост с братя, сестри, баба и дядо е 25%, а с родителите - 50%.

Най-голямата банка в Европа вече има представителство и в Пловдив. Освен нея в града работят още две такива компании, а за страната броят е общо осем. Всички те са частни, с изключение на една публична, която се намира на територията на Александровска болница в София.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници