Два сигнала срещу номинираната за КС Гугушева

Два сигнала срещу номинираната за КС Гугушева
Изборът на Галя Гугушева за конституционен съдия трябва да се състои до 19 декември, а ден по-късно Висшият съдебен съвет трябва да избере наследника на Борис Велчев. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

В правната комисия на парламента са постъпили два сигнала срещу номинирананата от СДС Галя Гугушева за конституционен съдия, съобщи членът на комисията Димитър Лазаров от ГЕРБ.

По-рано в петък се разбра, че пловдивският адвокат Петър Ванев е подал сигнал срещу Гугушева за пране на пари от фирми, свързани със семейството й.

Председателят на правната комисия Искра Фидосова е изпратила писма до Инспектората на Висшия съдебен съвет, за да бъде направена проверка на Гугушева.

Димитър Лазаров обаче не коментира съдържанието на сигналите, а само припомни, че  прокурор Галя Гугушева трябва да бъде изслушана пред комисията на 12 декември, информира БНР.

Димо Гяуров от парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси посочи, че след получените сигнали има два варианта. Единият е номинацията на Гугушева за конституционен съдия да бъде одобрена от правната комисия, а другият е да се стигне до скандал, подобен на този със съдия Венета Марковска (за чието място е кандидатурата на Гугушева – бел. ред.) и от там процедурата по избор да започне отново, за втори пореден път.

Гяуров смята, че ако отново се стигне до скандал, това ще усложни и избирането на нов главен прокурор „по терлици в суматохата на този скандал“.

Изборът на Галя Гугушева за конституционен съдия трябва да се състои до 19 декември, а ден по-късно Висшият съдебен съвет трябва да избере наследника на Борис Велчев.

#Димитър Лазаров #Димо Гауров #Петър Ванев #Стефан Гугушев #пране на пари #сигнал #Галя Гугушева #правна комисия #Висш съдебен съвет #ВСС #главен прокурор #КС #Конституционен съд #конституционен съдия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници