Излезе ли от Великобритания, Шотландия излиза и от ЕС

A A+ A++ A

Ако обяви независимост от Великобритания, Шотландия ще трябва наново да договаря членството си в Европейския съюз, обяви в писмо председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

Писмото на Барозу потвърждава позицията на ЕК от преди няколко месеца, че всяка държава, отделила се от членка на ЕС, ще бъде смятана за трета страна спрямо Съюза, предаде испанският вестник „Ел Паис”, цитиран от „Дневник”.

От текста става ясно, че и без Шотландия Великобритания ще продължи да бъде член на Европейския съюз.

Договорите на ЕС обаче вече няма да важат за Шотландия и тя ще трябва отново да поска правото на присъединителен процес, коментира „Дъ Скотсман”.

На практика това означава, че Шотландия ще трябва да преговаря не само за членството си, но и за положението, с което се ползва Великобритания и което например й позволява да не приеме еврото.

Чернова на писмото на Барозу съществува, но то все още не е изпратено и не съдържа същите фрази, които „Дъ Скотсман” цитира, заяви пък източник от ЕК пред британския „Телеграф”.

Писмото е в отговор на въпрос от икономическата комисия в Камарата на лордовете за икономическите последици от евентуална шотландска независимост.

Правителството в Единбург обаче настоява, че Шотландия няма да престане да бъде част от ЕС.

Референдумът, който ще определи дали тя ще остане в Обединеното кралство, ще се проведе през 2014 г.

#Великобритания #Шотландия #Европейския съюз #ЕС #Европейската комисия #ЕК #Жозе Мануел Барозу #председател на ЕК #Единбург

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници