ЕС разединен за кандидатурата на Сърбия за членство

ЕС разединен за кандидатурата на Сърбия за членство
Идната седмица страните-членки ще разгледат възможността за започване на преговори със Сърбия за присъединяването й. Снимка: Deutsche Welle
A A+ A++ A

Европейският съюз продължава да е разединен по въпроса за присъединяването на Сърбия към общността, въпреки напредъка на балканската държава в преговорите й с Косово.

Идната седмица страните-членки ще разгледат възможността за започване на преговори със Сърбия, предаде АФП, цитирана от Дарик.

В проектодекларация се споменава евентуално започване на преговори през юни 2013 г., но все още няма споразумение по въпроса, каза европейски дипломат.

„Не мисля, че ще се даде дата за преговори със Сърбия идната седмица, когато външните министри, а след това и държавните и правителствени ръководители на ЕС ще обсъждат въпроса’, посочи друг дипломат.

Според дипломатическите източници Франция е положително настроена, но Германия смята, че все още е рано за започване на преговори.

Във вторник вечерта премиерите на Сърбия и Косово Ивица Дачич и Хашим Тачи се споразумяха по въпроса за пропускателните пунктове между двете страни.

Два от тях трябва да бъдат отворени в понеделник, а други два на 31 декември.

Едно от условията за даване на дата за започване на присъединителни преговори на ЕС със Сърбия е да има напредък в нормализацията на отношенията между Белград и Прищина.

Сърбия не признава обявената през 2008 г. независимост на Косово и продължава да смята тази територия за своя провинция.

През март Сърбия получи статут на кандидат за присъединяване към Европейския съюз.

#Европейският съюз #Сърбия #Косово #Белград #Прищина #ЕС #Ивица Дачич #Хашим Тачи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници