Кабаиванов: СДС няма да внесе нова кандидатура за КС, ако механизмът не се промени

Кабаиванов: СДС няма да внесе нова кандидатура за КС, ако механизмът не се промени
По думите на Кабаиванов отсега нататък, преди изобщо да се представи която и да е кандидатура, трябва да се промени механизмът за издигане и подбор. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Механизмът за издигане на кандидатура за конституционен съдия трябва да бъде променен или СДС няма да направи нова номинация, заяви лидерът на сините Емил Кабаиванов.

В понеделник вечерта стана ясно, че ГЕРБ няма да подкрепят прокурор Гугушева – втората номинация на сините за Конституционния съд (КС) след отказа на президента Петър Стоянов, срещу която вече текат проверки след получени три сигнала срещу нея.

Борисов обясни, че след като се е запознал с всички документи и сигналите, които са постъпили срещу Гугушева, е разговарял с ръководството на СДС.

„Трябва да запазим прозрачния характер при избора на конституционен съдия“, каза Борисов.

По думите на Кабаиванов отсега нататък, преди изобщо да се представи която и да е кандидатура, трябва да се промени механизмът за издигане и подбор, предаде БГНЕС.

„Трябва да се промени механизмът и тези, които тайничко зад ъгъла правят компромати, да излязат на светло“, коментира Кабаиванов.

По-рано във вторник вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че новата процедура по номинацията на конституционен съдия по всяка вероятност ще започне в началото или в средата на януари.

Той съобщи още, че ГЕРБ и СДС ще издигнат нова кандидатура, като се надяват, че тя ще бъде „безспорна, обединяваща и за останалите представители в парламента“.

#Галя Гугушева #КС #Цветан Цветанов #министър на вътрешните работи #СДС #ГЕРБ #Емил Кабаиванов #Бойко Борисов #премиер #ВСС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници