Гугушева оттегли кандидатурата си за КС

В сряда самата Галя Гугушева трябваше да бъде изслушана от Етичната комисия на ВСС и Правната комисия в парламента. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Издигнатият от СДС втори кандитат за Конституционния съд (КС) прокурор Галя Гугушева оттегли кандидатурата си, съобщиха от пресцентъра на СДС.

В понеделник вечерта стана ясно, че ГЕРБ няма да подкрепят прокурор Гугушева, срещу която вече текат проверки след получени три сигнала срещу нея.

Борисов обясни, че след като се е запознал с всички документи и сигналите, които са постъпили срещу Гугушева, е разговарял с ръководството на СДС.

„Трябва да запазим прозрачния характер при избора на конституционен съдия“, каза Борисов.

Сутринта във вторник в деловодството на Парламента е било депозирано писмо до председателя на Народното събрание Цецка Цачева, с което Гугушева оттегля кандидатурата си за КС, предаде Информационна агенция „Фокус“.

Прокурор Гугушева е предприела тази стъпка, защото счита, че с оттеглянето си ще допринесе за по-бързото разрешаване на създалата се институционална криза в страната, както и потушаване на създалото се медийно напрежение.

В понеделник Галя Гугушева изпрати отворено писмо, с което поиска да бъде проверена, но до този момент няма отговор на нито една от сезираните институции.

По-рано във вторник вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че новата процедура по номинацията на конституционен съдия по всяка вероятност ще започне в началото или в средата на януари.

Той съобщи още, че ГЕРБ и СДС ще издигнат нова кандидатура, като се надяват, че тя ще бъде „безспорна, обединяваща и за останалите представители в парламента“.

Още миналата седмица от ГЕРБ обявиха, че предстоят проверки на сигналите срещу прокурор Гугушева и имотите на нейното семейство.

Единият сигнал е свързан с фирми, в които имат участие нейни роднини, а другият – за разпределение на дела, в които е участвал нейният син.

В понеделник е постъпил още един – трети сигнал срещу Гугушева, който е обявен на сайта на парламента.

И той като първия е от Пловдив и е подписан от Димитър Митев, като се отнася за прекратено наказателно производство срещу виновник за катастрофа.

В понеделник от НАП обявиха, че проверяват имущественото състояние на Гугушева, като ревизорите изследват доколко притежаваното от нея отговаря на официално декларираните й доходи и проверката ще обхване и членове на нейното семейство.

Ако се установи разлика, се начисляват дължимите данъци заедно с лихвите за 5 години назад, уточниха от приходната агенция.

В сряда самата Галя Гугушева трябваше да бъде изслушана от Етичната комисия на ВСС и Правната комисия в парламента.

#Галя Гугушева #КС #Цветан Цветанов #министър на вътрешните работи #СДС #ГЕРБ #НАП #Бойко Борисов #премиер #Димитър Митев #ВСС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници