Посланикът на Холандия: Българите вече се държат като граждани, не само като поданици

Посланикът на Холандия: Българите вече се държат като граждани, не само като поданици
Българите вече се държат като граждани, а не просто като поданици на държавата, коментира посланикът на Холандия в София Н. Пр. Карел ван Кестерен. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българите вече се държат като граждани, а не просто като поданици на държавата, коментира посланикът на Холандия в София Н. Пр. Карел ван Кестерен.

В интервю за БГНЕС дипломатът даде положителна оценка за процеса на демократизация в България.

„Станахме свидетели на протести за околната среда, за ски пистите на Витоша и видяхме, че всичко това доведе до конструктивен диалог с правителството. Видяхме също, че в тази страна вече не е възможно да се постигат задкулисни сделки относно назначаването на съдиите“, даде за пример холандският посланик.

Карел ван Кестерен взе отношение и по критиките към изборния процес в България, изразени в доклади на чуждестранни наблюдатели.

„В тях обаче се отбелязваше и че проблемите не са толкова сериозни, за да повлияят на крайния резултат от изборите. Но много се надявам следващите избори да протекат по-добре, международните наблюдатели да дойдат в страната и да видят, че изборният процес е справедлив и свободен, защото той е в основата на демокрацията, това са и европейските стандарти. Така че ще бъда много разочарован, ако България не се придържа към тези стандарти“, допълни посланикът.

Дипломатът не спести и критиките на медийната среда в България и подчерта като основни недостатъци високата концентрация на собственост на печатните медии и намалените бюджети за реклама, в резултат на което голяма част от рекламните приходи идват от държавата.

„Това създава рискове от известна зависимост и натиск върху независимостта на журналистите. Мисля, че държавата трябва да направи критичен анализ на тази ситуация и да предприеме подходящите мерки, за да гарантира, че плурализмът и свободата на медиите се спазват“, препоръчва Карел ван Кестерен.

Според него българските политици са се справили добре в кризата от гледна точка на запазването на цялостната макроикономическа стабилност.

„От друга страна, в България има много бедност, много закрити работни места. Важно е да се създават повече работни места. Един от начините за постигане на това е да се подобри още повече климатът за чуждестранни инвестиции. Защото чрез чуждестранните инвестиции се строят заводи, създават се механизми за производство, работни места и приходи“, отбелязва посланикът.

Той отказва да коментира темата за членството на България в Шенген, която новоизбраното правителство на Холандия ще обсъди през март въз основа на мониторинговия доклад на ЕК за Румъния, който трябва да излезе през декември, но още не е публикуван.

На въпрос за равносметката му за годината за България Карел ван Кестерен посочи, че доброто нещо за България е, че въпреки кризата икономиката на страната не се е върнала много назад и стабилността е била запазена.

„От друга страна, не беше постигнат много голям напредък във връзка с проблема с бедността на толкова много хора. Тяхното положение не се подобри, дори бих казал точно обратното, и за мен това е сериозен проблем“, заяви още посланикът.

Той е оптимист за бъдещето на Стария континент, защото според него Европа постепенно върви напред.

„Не сме излезли напълно от кризата, но се надявам, че направихме важни стъпки през 2012 г., които ще поставят основите за по-голяма стабилност и възобновяване на икономическия растеж в близко бъдеще“, посочи дипломатът.

Холандският посланик обобщи и ситуацията в света през изминаващата година. Той изрази задоволство от преизбирането на американския президент Барак Обама, благодарение на което според него САЩ ще избегнат т. нар. „фискална скала“ - още една заплаха за световната икономика.

„През 2012 г. видяхме развитие и на Арабската пролет. От една страна, то беше положително, но от друга, погледнете положението в Сирия“, посочи още Карел ван Кестерен.

„Има и един въпрос, по който аз лично съм разочарован - през 2012 г. международната общност не предприе сериозни действия по проблемите на климата и околната среда. Те останаха на заден план заради икономическата криза. Но климатичните промени са много сериозен проблем и ако не предприемем бързи действия, може да платим тежка цена за бездействието си. Много съм разтревожен от този проблем и се надявам през новата година да успеем да предприемем действия“, изтъква посланикът на Холандия в България.

Той пожелава на всички българи да са щастливи на Коледа със своите семейства и приятели в топлината на домовете си.

„А за България се надявам много, че икономиката ще тръгне в по-добра посока за всички бедни българи, че тяхното икономическо положение ще се подобри, защото животът е тежък за много хора. Надявам се на най-доброто за тях“, завършва Карел ван Кестерен.

#Карел ван Кестерен #Холандия #посланик на Холандия #медии #Изборен кодекс #климат #климатични промени #Сирия #Арабска пролет #Сирия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници