Борисов: Депутатите от ГЕРБ, заснети в ОИК, не са били там

Борисов: Депутатите от ГЕРБ, заснети в ОИК, не са били там
Депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов (със сакото) изнася чувал с бюлетини от зала "Универсиада". Премиерът Борисов отрече, че Иванов и неговият колега Иван Божилов изобщо са присъствали в ОИК докато са се броели гласовете. Снимка: в. СЕГА
A A+ A++ A

Двамата депутати на ГЕРБ, които неправомерно присъстваха в ОИК – София, по време на броенето на гласовете, няма да бъдат наказани, защото всъщност „не са били вътре в залата“, заяви министър-председателят Бойко Борисов.

Народните представители от ГЕРБ Станислав Иванов и Иван Божилов бяха заснети в столичната зала „Универсиада“ в деня след президентските и местните избори на 23 октомври, докато все още се обработваха окончателните резултати от вота.

Според Изборния кодекс това е незаконно, тъй като до общинските и секционните избирателни комисии достъп имат само наблюдатели и застъпници.

Във втоник пък Станислав Иванов беше заснет от репортер на вестник "Сега" как изнася от същата зала чувал, за който се предполага, че е бил пълен с бюлетини.

Премиерът Борисов заяви, че санкции за Иванов и Божилов няма да има, защото те не са присъствали в зала „Универсиада“, предаде БГНЕС.

В четвъртък говорителят на ЦИК Ралица Негенцова съобщи, че от ОИК – София, потвърждават присъствието на двамата в залата.

От Общинската избирателна комисия в София твърдят, че законът не е нарушен. Негенцова обаче е категорична, че народни представители нямат място в ОИК и ЦИК и обратното е незаконно.

„Ние изрично в нашето писмо им посочихме, че такава възможност няма – при отчитане на изборни резултати в ОИК да присъстват лицата“, заяви тя.

В сряда пък "Дневник" публикува видео, в което се вижда как депутатът от БСП Мая Манолова спори с шефа на комисията от ГЕРБ в секция 59 в Кюстендил за валидността на част от бюлетините в нощта на вота.

По думите й, тя е присъствала на броенето на бюлетините не като депутат, а като представител на БСП.

Премиерът коментира и хаоса в изборния ден, когато много хора не успяха да упражнят правото си на глас.

„Това, което се получи на практика в изборния ден, бе само с една-единствена цел – за да спестим пари. Заради изборите 2 в 1 минимум 18 милиона лева спестяваме на данъкоплатците. Да се надяваме, че сега всички ще излязат по-навреме и ще могат всички, които желаят, да гласуват“, заяви той.

Премиерът отказа да коментира темата за евентуално касиране на изборите, преди да се е запознал с окончателните резултати и се види колко са недействителните бюлетини.

#зала Универсиада #Иван Божилов #Станислав Иванов #ОИК„ София #ЦИК #Централна избирателна комисия #премиер #министър-председател #Ралица Негенцова #местни избори #президентски избори #избори 2011 #Бойко Борисов #ОИК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2011
Последно от Избори 2011

Всички новини от Избори 2011 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници