Тонева настоява за демократизирана прокуратура

Тонева настоява за демократизирана прокуратура
Пред ВСС заместник главният прокурор на ВКП каза, че децентрализираната прокуратура би довела и до повишаване на инициативността и професионалната отговорност на всеки прокурор. Снимка: Sofia Photo Agency, архив
A A+ A++ A

Елементите на децентрализация ще доведат до демократизиране на прокуратурата, заяви по време на изслушването си кандидатът за главен прокурор Галина Тонева.

Пред Висшия съдебен съвет (ВСС) заместник главният прокурор на ВКП каза, че децентрализираната прокуратура би довела и до повишаване на инициативността и професионалната отговорност на всеки прокурор, предаде БГНЕС.

„Моделът на прокуратурата предвижда тя да е единна и централизирана система. Екипът, с който работих, възприе идеята, че този модел, като, бидейки спазван, може да се получи и така, че в него да бъде привнесен елемент на децентрализация“, смята Тонева.

Тя посочи, че първите стъпки са били направени от екипа на вече бившия главен прокурор Борис Велчев чрез заповед от февруари, с която е била въведена реформа на ВКП.

„Идеята за тази реформа се основава на виждането, че е необходима по-ясна и конкретна специализация в работата на прокурорите и подобряване на методическата дейност на върховните прокуратури“, коментира Тонева.

Тонева отбеляза, че от отделите в прокуратурите са били запазени този за противодействие на корупцията, както и този за противодействие на организираната престъпност. Създаден е бил нов отдел за защита на конституционните права на гражданите.

Тя допълни още, че в последните две години са били приети и основополагащи вътрешноведомствени правила, също подписани от Велчев.

Според зам. главният прокурор заедно със законодателната и изпълнителната власт прокуратурата трябва да започне промени, така че тенденциите във вътрешноведомствените актове да бъдат уредени законодателно.

Ако бъде избрана за нов главен прокурор, Тонева ще поиска да се използват явните и анонимните анкети на сайта на прокуратурата, с което да се даде шанс на всеки прокурор да сподели идеите си за промяна в институцията.

Според нея всеки кандидат за административен ръководител, преди да бъде изслушан от ВСС, трябва да бъде чут от органа на прокуратурата, в който той кандидатства.

Тя предложи още избраните вече административни ръководители да качват своите концепции в сайта на съответната прокуратура, която ръководят, за да може те да бъдат контролирани от общото събрание на органите, които ръководят.

#Галина Тонева #Висш съдебен съвет #изслушване #прокуратура #ВСС #главен прокурор #ВКС #децентрализация #прокурори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници