Т. Младенов: Броят на приемните семейства се увеличи в пъти за 3 г.

Т. Младенов: Броят на приемните семейства се увеличи в пъти за 3 г.
Броят на приемните семейства и на децата, живеещи в семейна среда, се е увеличил в пъти през последните 3 г., обяви социалният министър Тотю Младенов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Броят на приемните семейства и на децата, живеещи в семейна среда, се е увеличил в пъти през последните 3 г., обяви социалният министър Тотю Младенов.

Той присъства на откриването на конференцията „Деинституционализацията – митове, реалности, перспективи“.

Форумът е организиран от българския клон на Британската неправителствена организация Hope & Homes for Children („Надежда и дом за децата“), съобщиха от МТСП.

По думите на Тотю Младенов добрите резултати са плод на активната работа и добра координация между министерствата, агенциите и неправителствения сектор.

Министърът изрази удовлетворение, че усилията, които полага МТСП, са довели до първите закрити институции и си пожела това да става с все по-бързи темпове.

Основен инструмент за постигане целите за деинституционализация на грижите за децата е приетата в началото на 2010 г. Национална стратегия „Визия за деинституционализация на децата в Република България“, която предвижда да се преустанови настаняването на деца в специализирани институции до окончателното им закриване, да се насърчи приемната грижа, както и да се укрепят съществуващите и да се създадат нови социални услуги в общността.

Министърът припомни, че в момента в общините усилено се работи по изграждането на Центрове за настаняване от семеен тип и Защитени жилища, където през 2013 г. трябва да бъдат настанени децата от специализираните институции.

Заместник-министърът на труда и социалната политика Валентина Симеонова допълни, че е много важно на всяко семейство да се направи правилна оценка на риска и то да бъде адекватно подкрепено в усилията си да се грижат за своите деца.

#Тотю Младенов #министър на труда #МТСП #деинституционализация #приемни семейства

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници