Цацаров: Прокуратурата не се нуждае от спасяване

Цацаров: Прокуратурата не се нуждае от спасяване
Прокуратурата не се нуждае от спасяване, а от реформи, някои от коите са болезнени, смята кандидатът за главен прокурор Сотир Цацаров. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Прокуратурата не се нуждае от спасяване, а от реформи, някои от коите са болезнени, смята кандидатът за главен прокурор Сотир Цацаров.

Според кандидата, чиято кандидатура бе внесена във Висшия съдебен съвет първа, основната задача на първия държавен обвинител е да създаде на колегите си нормални условия за работа, предаде БГНЕС.

„В концепцията си съзнателно не извеждам като приоритети видове наказателни производства, а дейности. Така представям пред вас конкретни намерения, евентуалното въвеждане на които би довело до промяна в работата на държавното обвинение“, обясни Сотир Цацаров при изслушването си във ВСС.

Сред основните приоритети на председателя на Пловдивския окръжен съд са действията, които бъдещият главен прокурор следва да предприеме по отношение на кадровото обезпечаване на системата.

„Необходимо е да се търсят действия, които са вътре в системата и които да доведат до оптимизиране на наличния щат. 16–17% е незаетият щат. Причините са комплексни“, каза Сотир Цацаров и обясни, че провеждането на конкурси ще бъде приоритет на този ВСС.

Необходим е много бърз и внимателен анализ на незаетите щатове в прокуратурата и преразпределение от ненатоварените към натоварените звена, посочи той.

Според него командировките трябва да бъдат категорично премахнати.

„Лично главният прокурор трябва да установи и демонстрира ясна поощрителна политика спрямо тези прокурори и следователи, които изпълняват честно своите задължения“, каза Сотир Цацаров.

Той призова за действия, насочени към по-ефективна структура на прокурорските органи. Според него е по-добре да има върховна централизирана администрация, отколкото касационна прокуратура.

Дублирането на функциите в тази прокуратура и администрацията на главния прокурор трябва да бъде ликвидирана, категоричен е Сотир Цацаров.

#Сотир Цацаров #главен прокурор #ВСС #Висш съдебен съвет #Галина Тонева #Борислав Сарафов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници