Груевски: България смята големите македонски революционери за свои

Груевски: България смята големите македонски революционери за свои
Откъс от интервюто на Груевски за предаването „Яж бюрек" на телевизия „Сител 3"е качено дори в интернет. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Най-известните македонски революционери в България ги смятат за техни, заяви премиерът на Македония Никола Груевски.

Откъс от интервюто на Груевски за предаването „Яж бюрек" на телевизия „Сител 3"е качено дори в интернет сайта YouTube, предаде Информационна агенция „Фокус".

Македонският премиер отбелязал, че българската историография и македонската от 1945 г. насам „имат различни позиции по някои въпроси".

„Голям брой революционери, които ние смятаме за македонски революционери, те смятат за български революционери. В Македония е общоприето, че Гоце Делчев е най-приетата личност от македонската история от края на 19-ти и началото на 20 век. В България има град Гоце Делчев, не паметник – град Гоце Делчев", казал Груевски.

Като друг пример той дал Яне Сандански, който бил македонски национален герой и българския град Сандански.

„Не знам защо сега ние сме виновни и защо изведнъж се сетиха да се карат за това. Гоце Делчев имаше паметник в Македония не знам от кога – от 1955 г. може би, онзи в Градския парк. Вероятно има и в България, при това не един а повече, със сигурност. След като са сложили име на град, предполагам, че има един или много повече паметници. Сандански има паметник в Македония, има и при тях. Това не е нещо ново", продължил Груевски.

Според него не може подобни неща да са причина, че Македония променяла историята.

„Ние не я променяме, ние пораснахме с тази история. Тази история всички сме я учили в училище. Това е нашата история", казал още македонският премиер.

#Македония #България #революционери #Гоце Делчев #Яне Сандански #премиер на Македония #Никола Груевски #история #телевизия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници