Бизнес посредник имал доказателства, че Кадафи е финансирал Саркози

Бизнес посредник имал доказателства, че Кадафи е финансирал Саркози
Зияд Такиедин е известен с посредничеството си при оръжейните сделки между Франция и Либия и между Франция и Пакистан, както и с близките си отношения с някои приближени на Саркози. Снимка: ЕПА, архив
A A+ A++ A

Известният посредник на междудържавни сделки Зияд Такиедин е заявил пред френски съдия, че разполага с доказателства, че Либия е финансирала предизборната кампания на Никола Саркози през 2007 г.

Такиедин е известен с посредничеството си при оръжейните сделки между Франция и Либия и между Франция и Пакистан (т.нар. „афера Карачи“), както и с близките си отношения с някои приближени на Никола Саркози.

Заради последното разследване срещу него, свързано със съмнения за корупция около президентската кампания на Едуар Баладюр през 1995 г., му е наложена забрана да напуска Франция.

Такиедин, който е замесен в редица финансово-политически скандали, е разкрил за подкрепата на Саркози  на 19 декември по време на разпит, свързан с разследване срещу него за пране на пари и укриване на тежка злоупотреба с публични средства, информира френският вестник „Льо Паризиен“, цитиран от „Дневник“.

Вестникът пише, че Такиедин е казал, че разполага с документи, доказващи, че Муамар Кадафи не само е финансирал кампанията на Саркози, но е продължил подкрепата си и след победата на бившия френски президент.

Преди време един от синовете на либийския диктатор спомена за сумата от 50 млн. евро, която обаче според Такиедин е още по-голяма, като  най-много пари Саркози е получил през декември 2006 г. и януари 2007 г.

Посредникът с френско-ливански произход разказал за срещи между частния секретар на Кадафи Башир Салих и шефа на кабинета на Саркози Клод Геан по времето, когато Саркози е бил още вътрешен министър.

По думите на Такиедин тези срещи са били документирани, а доказателствата за тях притежава последния премиер на Кадафи Багдади Али ал Махмуди.

Последникът казал още, че три френски компании са се облагодетелствали с над 100 млн. евро от договори с Либия за фиктивни плащания, които са били за организацията на празнични събития по случай 40-ата годишнина от либийската революция на 1 септември 2011 г.

Такиедин твърди, че това е било само прикритие на схема за източване на средства, а синът на Геан е бил директор и акционер в една от фирмите, добавяйки, че разполага с договорите, с банковите трансфери, с получателите и със сумите, но си запазвал правото да реши допълнително дали да ги предостави на френското правосъдие или не.

Според анализатори обвиненията на Зияд Такиедин може и да са блъф, за да избегне съдебните преследвания, но имайки предвид близките му връзки със Саркози, е възможно и да са истина.

#бизнес #посредник #Зияд Такиедин #кампания #Муамар Кадафи #Либия #финансиране #Никола Саркози #Президент на Франция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници