Найденов се закани да докаже схема със заменки по застроени терени по Черноморието

Найденов се закани да докаже схема със заменки по застроени терени по Черноморието
По думите на министъра, политическите опоненти на ГЕРБ са излязли от равновесие, защото управляващите искат да разследват случая не само за спорня терен, но и за земите в целия квартал „Черно море" в Несебър, за да се покаже порочната схема на застрояване
A A+ A++ A

Земеделският министър Мирослав Найденов се закани да докаже схема със заменки по застроени терени по цялото Черноморие.

В Окръжната прокуратурав Бургас вече е образувана преписка относно законосъобразноста на административните актове на местната администрация, след излязлата информация в пресата за започнало строителство край несебърския квартал „Черно море", намиращ се в района на пясъчните дюни в зона „А" край Несебър

За заменките дори имало събрани вече над 2000 преписки, информира Дарик.

Найденов обвини предишното правителство за казуса с дюните в несебърския квартал „Черно море", за който получи информация, която в петък на място в Несебър е била представена от граждани, организации и общината в града, че около 29-те дка спорни земи вече са извършени строежи.

Хората твърдят, че целия квартал е бил построен върху подобни природни дадености като дюните, около които се разрази скандал.

„В Несебър видяхме терени, които приличат на тези 29 спорни дка, които са застроени в миналото. Местните ни сигнализираха, че те са изглеждали по същия начин, преди да бъдат застроени", каза Найденов.

По думите на министъра, политическите опоненти на ГЕРБ са излязли от равновесие, защото управляващите искат да разследват случая не само за този спорен терен, но и за земите в целия квартал, за да се покаже порочната схема на застрояване.

Найденов смята, че и затова опозицията е поискала оставки.

Той добави, че вече разполага с пълна документация и започва проверка на земите в новия квартал.

„Гори не видях, но смятах, че теренът е на първа линия, а всъщност около тази земя навсякъде има строителство", посочи Найденов.

Земеделският министър добави, че въпросът биле дали статутът на другите терени е сменен по подобна процедура, както в случая със застоените дюни.

Мирослав Найденов уточни, че предстои да се изяснат мотивите за одобряването на Подборния устройствен план. Ако до 10 дни излязат научни доказателства, че в спорния терен има дюни, то сделката може да бъде развалена само в съда.

Междувременно управителят на фирмата инвеститор „СЛЕ груп" Станимир Стоянов заяви, че ако строителството бъде спряно, той лично ще обжалва решението пред европейските институции.

Според Стоянов на мястото е трябвало да започне изграждането на къщи ниско строителство, част от които вече са продадени на чужденци.

На този етап фирмата доброволно е спряла строителството, докато излезе решение на междуведомствената комисия.

До 4 януари тече 14-дневният срок, в който ДНСК проверява законосъобразността на строителните книжа.

Строителството може да започне след тази дата, но от строителния контрол обясниха, че инвеститорът в момента не строи, а подготвя терена със заравняване и изсичане на храсти.

Съгласно Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, който бе приет още през 2008 г., дюните са публична държавна собственост и не могат да бъдат застроявани и върху тях не могат да бъдат поставени временни обекти.

#комисии #проверки #сигнали #защитени територии #Варна #Бургас #Добрич #Мирослав Найденов #министър на земеделието #Дюни #Несебър #„СЛЕ груп" #Станимир Стоянов #Закон за устройството на Черноморското крайбрежие #министър-председател #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите