1200 кукери и сурвакари дефилират в Благоевград

1200 кукери и сурвакари дефилират в Благоевград
1200 сурвакари от 9 групи участват в Петия общински фестивал на сурвакарските групи в Благоевград. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

1200 сурвакари от 9 групи участват в Петия бщински фестивал на сурвакарските групи в Благоевград.

Дефилето на участниците, които са от благоевградските квартали и две съседни села, откри на площада пред общината кметът Атанас Камбитов, предаде БГНЕС.

Участниците бяха предупредени да не палят цигари, пиратки и фойерверки, за да не се повтори инцидентът от Петрич на 1 януари, когато факла запали четирима кукери.

Първи открих дефилето групата от квартал Грамада. Всички участници демонстрираха, че са се готвили добре за фестивала и за разлика от други години нямаше повторение на реквизита от пернишкия фестивал Сурва.

Освен кукерските костюми с маски и звънци, дефилират традиционните мечки с мечкар, живи и маскирани магарета, както и традиционните за всяка група танцьори и сватбари, както и поп, който ръси за здраве.

Тънка бе границата между атрактивното и кича, групата от Плажа показа националната светиня - корабът „Радецки". Корпусът на кораба бе от прокъсано платно, опънато около трабант.

Всички групи представят традиционни и празнични обреди.

Журито оценява представянето на участниците в девет категории - „Придържане към традициите", „Масовост", „Иновации", „Най-добра маска и костюм", „Артистичност", „Най-добра композиция", „Най-добра мечкарска група", „Най-артистични старци" и „Най-колоритна младоженска двойка".

#Благоевград #кукери #сурвакари

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници