В Индия очакват 100 млн. поклонници за най-големия религиозен фестивал в света

В Индия очакват 100 млн. поклонници за най-големия религиозен фестивал в света
Стотици хиляди поклонници, водени от свещеници, голи и покрити с пепел, ще влязат в свещените води на Ганг в първия ден на фестивала Кумб Мела. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Най-големият религиозен фестивал в света - Кумб Мела, който се провежда на всеки 12 години, започва в Индия.

Стотици хиляди поклонници, водени от свещеници, голи и покрити с пепел, ще влязат в свещените води на Ганг.

Празникът, който се очаква да привлече около 100 млн. индуси през тази година, трае 55 дни, предаде БГНЕС.

На разсъмване в момент, избран от астролозите, стотиците гуру, някои носещи мечове и тризъбци, ще влязат в бурните ледени води на свещената река. Започват тържествата.

„Нашето най-съкровено желание е да има мир и хората да се грижат един за друг“, каза пред АФП Нага Садху, един от тези „садху“ (или хора на доброто), които се отказват от живот в обществото, за да следват пътищата с обет за вярност към Шива.

За поклонниците Кумб Мела е възможност да се молят и в компанията на семейство и приятели да се потопят в празнична атмосфера.

„Имаме усещането, че сме свързани с нещо, което е над нас“, каза Маянк Пандей, учител по информатика, на 35 години.

Кумб Мела се случва на всеки 12 години в северния индийски щат Утар Прадеш. По-малки негови версии се провеждат в още три града.

Корените на този празник са в индуистката митология, според която няколко капки от нектара на безсмъртието падат над четирите града, които са домакин на фестивала: Алахабад, Насик, Уджаин и Харидвар.

Полицията очаква над 250 000 поклонници в понеделник. Върхът ще бъде достигнат на 15 февруари, определен за „най-щастлив“ ден от астролозите. Тогава участниците ще бъдат над 20 милиона души.

Като цяло властите смятат, че районите ще бъдат посетени от 100 милиона индуси, колкото и на предишния фестивал в Алахабад през 2001 г.

Около 12 000 полицаи са мобилизирани, за да регулират хорските тълпи, за да опитат да избегнат блъсканицата, понякога смъртоносна, по време на религиозни празници в Индия.

#Кумб Мела #Индия #река Ганг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници