Ислямисти „екзекутираха" френски командос в Сомалия, обяви Оланд

A A+ A++ A

Втори френски командос е починал от раните си при неуспешна мисия по освобождаването на френски заложник, обяви сомалийската ислямистка групировка „Аш Шебаб".

Френският президент Франсоа Оланд потвърди смъртта на двама военнослужещи, като според него „без съмнение заложникът е екзекутиран", предаде Ройтерс цитирана от агенция Фокус.

По-рано бе съобщено за един загинал при операцията на френските специални части в Сомалия. В изявлението на ислямистката групировка обаче не се съобщава за „екзекуция".

„Вторият командос умря от раните си. Ние ще ви покажем телата на двамата французи. Заложникът, Денис Алекс е жив и по-късно ще решим съдбата му", заявява шейх Абдиазис Абу Мусаб, говорител на „Аш Шебаб".

През нощта срещу събота в Була Марер на около 120 км южно от столицата Могадишу е била организирана операция на спецчастите за освобождаване на френския таен агент Дени Алекс, пленен през 2009 г. от бунтовниците от движението Шабааб.

По първоначална информация от Шабааб един командос е загинал при зенитен огън, открит по френски хеликоптер, опитващ се да спаси Дени Алекс. Другият от заловените преди четири години служители на разузнаването от агенцията DGSE Марк Обриер успя да се измъкне месец след пленяването на французите.

Според информацията, в спасителната операция са участвали три хеликоптера, от които били спуснати командоси. Малко след това започнала престрелка, но след като били отблъснати, френските спецчасти се върнали отново няколко часа по-късно. При повторния опит те отново не успели да превземат къщата, в която се предполага, че се намира заложникът.

Според френското правителство Алекс и Обриер са обучавали сомалийски части в Могадишу, но заради деликатността на мисията им,  Париж е избягвал да коментира ситуацията публично.

Ислямистите настояваха в замяна на освобождаването на френските агенти, Франция да прекрати подкрепата си за сомалийското правителство и да се изтеглят мироопазващите части на Африканския съюз, наброяващи над 17 000 души.

С тяхна помощ властите в Сомалия успяха през октомври 2012 г. да изтласкат Шабааб от пристанищния град Кисма,м където бе тяхната последна голяма крепост.

#Аш Шебаб #Франция #Президент на Франция #командос #заложник #Франсоа Оланд #Сомалия #ислямисти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници