Ердоган: Франция е виновна за нечовешки убийства

Ердоган: Франция е виновна за нечовешки убийства
Снимка: lettera43.it
A A+ A++ A

Франция е виновна за нечовешки убийства, заяви премиерът на Турция Реджеп Ердоган.

Ердоган настоятелно прикани френските депутати да не гласуват законопроект, определен от него като „предизборен", за наказателно преследване на отричането на арменския геноцид.

Той предупреди, че евентуалното му приемане ще се отрази сериозно на двустранните отношения между Турция и Франция, съобщи АФП.

Внесеният за обсъждане на 22 декември законопроект предвижда наказание от една година затвор и глоба от 45 000 евро за всеки, който оспори арменския геноцид.

Надявам се френското Национално събрание бързо да даде заден ход и да не допуска грешката да пенализира отричането на исторически лъжи, заяви Ердоган.

Турция ще се противопостави с всички дипломатически средства на тези „популистки, несправедливи и незаконни ходове", каза още турският премиер.

Той подчерта, че този законопроект е „предизборен", тъй като е внесен за обсъждане преди президентските избори във Франция през 2012 г.

Премиерът припомни, че е изпратил писмо до френския президент Никола Саркози с настояване да спре текста, заплашвайки със „сериозни и непоправими последици" за френско-турските отношения.

Той припомни колониалното минало на Франция, като заяви, че тя е виновна за „нечовешки убийства" в Алжир и Руанда.

„Ако френските депутати искат да си припомнят историята, съветвам ги да хвърлят светлина върху събитията в Алжир и Руанда. Нека да изяснят ролята на френските войници там”, подчерта Ердоган.

Турция категорично отрича геноцида на арменците в периода 1915-16 г. в Османската империя, когато са избити и загинали близо 1.5 милиона души - факт признат от близо двадесет страни в света.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници