Цветанов: Насилието над нападателя показва същността на ДПС

Цветанов: Насилието над нападателя показва същността на ДПС
Насилието срещу Октай Енимехмедов, след като беше съборен и обезвреден, до голяма степен показва политическата същност на ДПС, коментира вътрешният министър Цветан Цветанов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Насилието срещу Октай Енимехмедов, след като беше съборен и обезвреден, до голяма степен показва политическата същност на ДПС, коментира вътрешният министър Цветан Цветанов.

Той подчерта, че осъжда постъпката на 25-годишния мъж от Бургас, който в събота опря пистолет в слепоочието на Ахмед Доган по време на Осмата национална конференция на партията в НДК.

„Също така трябва да осъдим и постъпката впоследствие спрямо едно лице, което беше обезвредено. Всички видяхме изключително сериозно насилие, видяно чрез медиите“, посочи Цветан Цветанов пред бТВ.

„От наличната техническа експертиза е видно, че с това оръжие не може да се извърши убийство. Той е искал да предизвика ефект като един вид политическа демонстрация, която беше показна“, продължи Цветан Цветанов.

По думите му според констатациите от психологическия профил на младия мъж може да се изведе изводът, че самият Октай е извършил остра хулиганска постъпка, облечена с политическа демонстрация.

„След напускането демонстративно с определена противоречивост спрямо действията на Ахмед Доган и напускането на Касим Дал се създадоха проблеми в ДПС. Единственият човек, който може да консолидира партията, е Ахмед Доган. Ако някой смята, че Ахмед Доган излиза от политиката, това е погрешно твърдение“, смята още вътрешният министър.

Той подчерта, че в ДПС лидерството е изключително силно изразено и Ахмед Доган се ползва с изключителен авторитет сред лидерите в ДПС.

Цветан Цветанов се въздържа от коментар на действията на НСО в ситуацията. Той припомни, че първоначалните им изказвания с градския прокурор Николай Кокинов са били актуални към момента.

„Никой не противоречеше на това, което каза г-н Кокинов, че има опит за убийство, тъй като тогава нямаше експертиза“, каза Цветан Цветанов и обясни, че техническата експертиза, прочетена от директора на СДВР Валери Йорданов, била, за да не се допуснат спекулации.

В неделя от ръководството на ДПС обвиниха вътрешния министър в подмяна на тезата за покушението – от опит за убийство в хулиганство.

Цветан Цветанов изрази несъгласие с твърденията на новоизбрания председател на ДПС Лютви Местан, че полицията е закъсняла с 1 час и 13 минути.

„Дори когато аз бях в НДК, служителите на МВР бяха цивилни дознатели, цивилни от СДОТО“, обясни министърът и допълни, че сигналът за инцидента е постъпил към 12:25 часа в 4 РПУ и веднага информацията е предадена на патрулите, които са в близост до НДК.

„В 12:30 часа колегите вече са вътре в НДК и са се отправили към мястото“, каза министърът.

Цветан Цветанов обясни, че е разговарял с Ахмед Доган в правителствена болница.

„Той беше изключително притеснен от всичко, което се беше случило. Аз го запознах с данните, които имахме към този момент. Единственото, което имах като цел, е да разговарям с него, да го запозная с наличната информация към момента и да го уверя, че правим всичко възможно за разследването“, каза министърът.

Цветанов посочи, че е удовлетворен от всичко, което е постигнато с разследването към момента.

#Цветан Цветанов #Октай Енимехмедов #Ахмед Доган #ДПС #министър на вътрешните работи #побой #насилие #Лютви Местан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници